Hoe bak je de perfecte steak?

Categories Alle recepten, Keukentips, Vlees en visPosted on

Vleesliefhebbers opgelet. Zo bak je de perfecte steak.  Voor een heerlijk sappig exemplaar hoef je niet beslist naar een restaurant te gaan. Met deze tips maak je de perfecte steak gewoon thuis.

De pan

Zorg allereerst voor een pan met een dikke bodem. Op die manier wordt de warmte goed verspreid. Pannen met een antiaanbaklaag worden afgeraden omdat ze niet heet genoeg kunnen worden. Ga liever voor een stalen of gietijzeren exemplaar.

Je vlees

Het mooiste vlees haal je bij de slager of bij een boerderijwinkel waar je vlees kunt kopen. Bestel bij voorkeur een ribeye, lendenstuk of filet of biefstuk. Let erop dat de steak overal even dik is. Zo’n 3 centimeter is ideaal. Vermijd stukken met bindweefsel, zenuwen of vliezen. Vetrandjes zijn dan weer wel een aanrader: zij voorkomen dat het vlees uitdroogt en zorgen voor extra smaak. Snijd het vetrandje er na het bakken af.

perfecte steak

Boter

Een steak bak je omwille van de smaak altijd in echte boter.

Hoe bak je een steak?

Haal de steak minstens een halfuur voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Dep het vlees droog zodat je een mooi korstje krijgt. Kruid de steak. Zorg dat de pan goed heet is en laat vervolgens een klontje boter smelten. Wacht tot het schuim van de boter is verdwenen en leg dan de steak in de pan. Gebruik een tang en nooit een vork om je steak om te draaien. In het vlees prikken heeft effect op de smaak. Er zullen dan sappen verloren gaan.

Lees ook  Yotam Ottolenghi | Deze kookboeken mogen niet ontbreken in je kast

Hoe lang bakken?

De juiste gaartijd hangt af van verschillende factoren: de pan, het vuur, de grootte, dikte en structuur van het vlees, maar ook van je voorkeur.

Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). en nog langer voor well-done. Doe het vuur zachter als de boter dreigt te verbranden.

Haal na het bakken de steak uit de pan en laat het vlees net zolang als de gaartijd rusten op een warm bord, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Zo kan het vlees ontspannen en verdelen de sappen zich opnieuw.