Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd en is een losbladige groene koolsoort die van juli tot maart geoogst wordt. In Nederland vindt tegenwoordig voornamelijk de teelt van groene savooiekool plaats; die van gele savooiekool is praktisch verdwenen.
Vers
Het blad van groene kool moet stevig aanvoelen. De nerven moeten knappen als je het blad omvouwt. Ook moet een kool tussen de kilo en anderhalve kilo wegen. Per persoon eet je ongeveer 250 gram als het een hoofdgerecht is. Een kool kun je lekker lang bewaren. Vaak tussen de twee en zes weken. Heb je de kool al gesneden dan kun je het het beste bewaren in een vochtige doek in je koelkast.
Bereiding
- Maak de kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen.
- Snijd hem dan door midden en snijd hem in reepjes. Je kunt hem trouwens ook schaven
- Kook de kool in een klein beetje water met een klein beetje zout
- Na een minuut of tien is je kool beetgaar
- Laat je kool dan goed uitlekken en breng het eventueel op smaak met wat peper, nootmuskaat of wat suiker
Heb je een recept waarbij de bladeren gevuld moeten worden? Dan snijd je die bij de steelaanzet af. Blancheer de bladeren tot de middennerf soepel is.
Roerbakken
De bladeren zijn ook erg lekker om te roerbakken. Doe dat alleen niet te lang want dan zijn ze niet knapperig. Bovendien wordt de smaak weeïg als de bladeren te gaar zijn.
Gezond?
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,02 mg |
Vitamine B6 | 0,03 mg |
Vitamine B11 | 15mcg |
Vitamine C | 45 mg |
Kalium | 180 mg |