Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar eieren kun je eigenlijk prima invriezen. Je kunt eieren echter niet op de normale manier invriezen. Maar ook in de winter bestaat de kans dat je eitjes in het kippenhok bevriezen. Al zullen de meeste kippen stoppen met het leggen van eieren. Maar wat kun je met de bevroren eieren.
Bevroren eieren eetbaar
Het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn zelfs mensen ze zelf in de vriezer leggen als ze te veel eieren hebben. Wist je trouwens dat je eieren ook gewoon mag klutsen en invriezen in een doosje of zakje? Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn , in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.
Geen tweede keer
Maar kippenexperts maken voor de winter ook een kanttekening. Als een ei dat al eens bevroren is geweest nog eens wordt ingevroren, is het niet goed. Dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: twee keer invriezen is nooit oké.
Van de kippen, voor de kippen
Is het winter en heb je de komende dagen geen eieren op het menu en geen plaats in de (koel)kast? Gooi ze dan niet rechtstreeks in de vuilnisbak, maar geef ze terug aan je kippen. Kook de eitjes en stamp ze fijn. De schaal mag erom blijven. Trakteer je kippen op het hapje. Ze zullen je dankbaar zijn voor de extra kalk en eiwitten in de winter.
Eieren invriezen: hoe doe je dat?
Een makkelijke manier is met een siliconen cupcake vorm. Breek het ei alsof je het gaat bakken, en doe het in de cupcake vorm. Vul alle vormpjes en zet in diepvries. Maar je kunt ze ook in bakjes voor ijsblokjes invriezen!
Los eiwit of eigeel invriezen
Het eiwit of eigeel los invriezen, is handig als je een recept maakt waarbij je maar één deel nodig hebt. Er is wel iets waar je op moet letten: eigeel verandert van structuur door het invriezen. Dat voorkom je door 6 gram suiker of zout toe te voegen per 100 gram eigeel. Door suiker of zout wordt het vriespunt lager, waardoor de structuur van eigeel minder aangetast wordt.