Koude handen? Dit kan de oorzaak zijn

Categories NieuwsPosted on

Prachtig weer. Het zonnetje schijnt, maar jij zit met ijskoude handen. Of je gaat op je handen zitten op je werk omdat ze zo vreselijk koud zijn en je straks weer iemand een hand moet geven. En er dan ongetwijfeld een opmerking gemaakt zal worden. Wat kan de oorzaak zijn van je probleem?

Allereerst kunnen we je vertellen dat je niet de enige bent.  Heel veel mensen klagen over koude handen.  Al komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Waarom heb je koude handen?

Onze handen worden warm gehouden door de bloeddoorstroming. Maar wanneer de temperaturen veranderen – bijvoorbeeld omdat iemand de deur heeft laten openstaan – heeft ons lichaam nog wat trucjes achter de hand om toch warm te blijven. Eén van die methodes is door het vernauwen van de bloedvaten, waardoor de warme bewaard blijft in ons lichaam – rond de organen. Dat zorgt er echter wel voor dat onze arme vingers het steeds kouder krijgen.

In sommige gevallen is er echter een andere oorzaak:

Bloedarmoede

Heb jij een ijzertekort? Dan is de kans groot dat je niet alleen sneller moe bent, af en toe last hebt van haaruitval en broze nagels. De kans dat je koude handen hebt is ook groot.  Met een eenvoudige vingerprik bij de dokter kan dit snel vastgesteld worden en behandeld worden. Wil je niet meteen naar de huisarts. Er zit ook veel ijzer in spinazie, boerenkool en appelstroop.

Je gewicht

Misschien ben jij gewoon erg slank? Mensen met weinig lichaamsvet hebben namelijk een lagere interne lichaamstemperatuur, waardoor ze het vaak kouder hebt dan anderen.

Lees ook  Alternatieven voor de sportschool - 5 tips!
Koude handen