Met een warm bad verbrand je bijna net zoveel calorieën als een half uur wandelen

Categories NieuwsPosted on

Eigenlijk zou je naar de sportschool moeten, maar echt veel zin heb je. Het liefst zou je gewoon lekker met een boek op de bank willen hangen of lekker wilt Netflixen. Maar je weet ook dat je wat calorieën moet verbranden. Dan hebben wij goed nieuws voor je. Alleen wordt de bank wel een bad. Maar is dat erg

Warm bad

Een heet bad is goed voor de gezondheid, en je verbrandt zelfs evenveel energie als een wandeling van 30 minuten. Dat is de conclusie van de Engelse Loughborough University na een onderzoek naar de effecten van passieve lichaamswarmte.

In de test verdeelden de wetenschappers een groep mannen in twee. De ene groep kroop een uurtje op de hometrainer, de andere lagen een uur in een bad van 40 graden. Bij beide groepen steeg de lichaamstemperatuur van de mannen met één graad. Daarna keken ze hoeveel kilocalorieën (kcal) alle mannen verbrand hadden en wat het effect was op hun bloedsuikerspiegel.
warm bad
Foto Shutterstock

Natuurlijk verbrandden de mannen op de fiets meer calorieën dan de mannen die in bad zaten, maar de wetenschappers konden wel concluderen dat een heet bad evenveel kcal verbruikt als een wandeling van 30 minuten (ongeveer 150 kcal). En nog beter: beide groepen zagen achteraf gelijkaardige effecten op hun bloedsuikerspiegel. Bij de groep met het bad piekte hun spiegel na het eten zelfs 10 procent minder dan bij de groep op de fiets.

Minder ontstekingen

Ook zagen de onderzoekers bij het bad een positieve invloed op de ontstekingsreactie van het lichaam. Regelmatig sporten helpt om infecties en ziektes af te weren, en nu blijkt een heet bad een gelijkaardig effect te hebben. Vooral op chronische ontstekingen, zoals die vaak aanwezig zijn bij ziektes als diabetes type II.

Lees ook  Ontspannen in bad gaan. Zo doe je dat

In de kinderschoenen

Onderzoek naar passieve lichaamswarmte – waarbij je lichaam opgewarmd wordt door externe factoren, niet door inspanning – staat nog in zijn kinderschoenen. Maar het onderzoek van Loughborough University sluit toch al mooi aan bij eerdere publicaties. Zo concludeerde een onderzoek in Finland al dat frequente sauna’s het risico bij mannen op een hartaanval en een beroerte vermindert. En ook een onderzoek naar een therapie met hete baden toonde aan dat diabetespatiënten (van type II) hun suikerspiegel beter onder controle kunnen houden.

Een lekker warm bad is best gezond. Niet dat we je aanraden om alle beweging achterwege te laten, maar je hoeft je minder schuldig te voelen als je jezelf een uurtje opsluit in de badkamer. Je kunt ook eerst even wandelen en dan lekker in bad.