Pizzadeeg maken doe je vanaf nu lekker zelf

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, KeukenPosted on
pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken is over het algemeen niet moeilijk, maar het vereist wel enige tijd en geduld. Het basisrecept voor pizzadeeg omvat meestal ingrediënten zoals bloem, water, gist, zout en soms een beetje olie. Het proces omvat het mengen van deze ingrediënten tot een samenhangend deeg, vervolgens kneden om de gluten te activeren en ten slotte laten rijzen zodat het deeg kan rijpen en luchtiger kan worden.

Hoewel de stappen eenvoudig zijn, is het belangrijk om nauwkeurig te zijn met metingen en timing, vooral als het gaat om de rijstijd van het deeg. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de temperatuur van de omgeving en de activiteit van de gist. Met een beetje oefening en ervaring kun je echter al snel heerlijk zelfgemaakt pizzadeeg maken.

Hoe kun je pizzadeeg maken?

Om pizzadeeg te maken, heb je meestal de volgende ingrediënten nodig:

 1. Bloem: Typisch gebruikt voor pizzadeeg is tarwebloem, maar sommige recepten kunnen ook andere soorten bloem gebruiken, zoals volkorenmeel of tipo 00-bloem voor een zachtere textuur.
 2. Water: Gewoon water wordt gebruikt om het deeg te hydrateren. De temperatuur van het water kan van invloed zijn op de activiteit van de gist en de textuur van het deeg.
 3. Gist: Dit is wat het deeg doet rijzen. Je kunt actieve droge gist, instant gist of verse gist gebruiken. Deze moeten worden geactiveerd in water voordat ze aan het deeg worden toegevoegd.
 4. Zout: Voegt smaak toe aan het deeg en reguleert de gistactiviteit.
 5. Olie: Optioneel, maar sommige recepten bevatten een kleine hoeveelheid olie, zoals olijfolie, voor extra smaak en textuur.
Lees ook  Vegan tulband met bananencake

Het exacte recept kan variëren afhankelijk van de gewenste smaak en textuur van het deeg, maar dit zijn over het algemeen de basisingrediënten die worden gebruikt bij het maken van pizzadeeg.

pizzadeeg maken

Ingrediënten

Dit recept is voldoende voor het maken van twee medium tot grote pizza’s. Na het rijzen verdeel je het deeg in twee gelijke delen, waardoor je genoeg deeg hebt voor twee pizzabodems. Elk deel kan worden uitgerold tot een dunne cirkel om een pizza te maken. Als je meer pizza’s wilt maken, kun je de hoeveelheden ingrediënten verdubbelen of aanpassen naar gelang het aantal pizza’s dat je wilt bereiden.

 • 300 gram tarwebloem 
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker (optioneel, helpt de gist te activeren)
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 200 ml lauw water
 • 2 eetlepels olijfolie

Hoe maak je zelf een pizzabodem?

 • Meng de bloem, zout en suiker (indien gebruikt) in een grote kom.
 • Los de gist op in het lauwe water en laat het een paar minuten rusten tot het begint te schuimen.
 • Giet het gistmengsel en de olijfolie in de kom met de bloem.
 • Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat.
 • Strooi wat bloem op een schoon werkblad en kneed het deeg hierop gedurende ongeveer 8-10 minuten, of totdat het soepel en elastisch is.
 • Vorm het deeg tot een bal en leg het terug in de kom. Bedek de kom met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 tot 1,5 uur.
 • Na het rijzen kan het deeg worden gebruikt om pizza’s te maken. Verdeel het deeg in twee gelijke ballen en rol deze uit tot dunne cirkels. Beleg de pizza naar keuze en bak deze in een voorverwarmde oven op de hoogste temperatuur (meestal rond de 250°C) gedurende 10-15 minuten, of totdat de korst goudbruin is en de kaas bubbelt.
 • Haal de pizza uit de oven, snijd hem in punten en serveer warm. Geniet van je zelfgemaakte pizza!
 • Dit recept geeft je een basispizzadeeg dat gemakkelijk te maken is en heerlijk smaakt. Je kunt variaties aanbrengen door bijvoorbeeld kruiden of knoflook aan het deeg toe te voegen voor extra smaak.
Lees ook  Spicy maiskolf voor op de barbecue