Ontspullen of minimaliseren met de ontspullen challenge

Categories Huis, OpruimenPosted on
ontspullen challenge

De “declutter challenge” of de ontspullen challenge is een populaire methode om je huis of leefruimte te ontspullen en te vereenvoudigen. Het idee is om gedurende een bepaalde periode, meestal een maand, elke dag een aantal items weg te doen of te doneren die je niet langer nodig hebt of die overbodig zijn geworden.

Wat is de ontspullen challenge?

Deze challenge kan variëren in de hoeveelheid items die je per dag wilt verwijderen, maar een veelvoorkomende versie is om bijvoorbeeld elke dag één item weg te doen op dag één, twee items op dag twee, drie items op dag drie, enzovoort, totdat je de maand hebt voltooid.

 1. Dag 1: Kies één item om weg te doen. Dit kan iets zijn dat je niet meer gebruikt, niet meer nodig hebt of gewoon wilt opruimen.
 2. Dag 2: Kies twee items om weg te doen. Dit kunnen weer dingen zijn die je niet langer nodig hebt, zoals kleding die je niet meer draagt, keukengerei dat je nooit gebruikt of boeken die je niet meer leest.
 3. Dag 3: Kies drie items om weg te doen.
 4. Blijf dit patroon volgen, waarbij je elke dag het aantal te verwijderen items verhoogt. Bijvoorbeeld: vier items op dag 4, vijf items op dag 5, enzovoort.
 5. De challenge gaat door gedurende een vooraf bepaalde periode, meestal een maand, maar je kunt het aanpassen aan jouw behoeften en schema.

Hoeveel spullen hebben mensen

Het is moeilijk om een exact aantal spullen vast te stellen dat een gemiddelde Nederlander heeft, omdat dit sterk kan variëren afhankelijk van individuele levensstijlen, gezinssituaties, woonomstandigheden en andere factoren. Bovendien is het begrip “spullen” vrij breed en kan het alles omvatten, van kleding en huishoudelijke artikelen tot elektronica, meubels en persoonlijke bezittingen.

Lees ook  Spannend & sereen of bont & ballorig. De woonmode van het voorjaar 2024

Er zijn echter enkele schattingen en onderzoeken die een idee geven van de hoeveelheid spullen die mensen doorgaans bezitten. Een studie uit 2014 uitgevoerd door de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) suggereerde bijvoorbeeld dat het gemiddelde Amerikaanse huishouden meer dan 300.000 items bevatte. Hoewel dit onderzoek niet specifiek gericht was op Nederlandse huishoudens, geeft het een indicatie van de hoeveelheid bezittingen die mensen in ontwikkelde landen kunnen hebben.

Een ander onderzoek uit 2017, uitgevoerd door de Britse verzekeringsmaatschappij Hiscox, suggereerde dat het gemiddelde Britse huishouden ongeveer £35.000 (ongeveer €40.000) aan bezittingen had, inclusief meubels, elektronica, kleding, sieraden en andere persoonlijke bezittingen.

Hoewel deze cijfers geen directe weerspiegeling zijn van de situatie in Nederland, kunnen ze helpen bij het vormen van een algemeen beeld van de hoeveelheid spullen die mensen in ontwikkelde landen bezitten.

ontspullen challenge

Wat is het doel van de challenge?

De challenge is bedoeld om je te helpen bij het opruimen van rommel, het organiseren van je ruimte en het creëren van meer overzicht en rust in je leven. Het is niet voor niets dat gezegd wordt dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd geeft. Het kan ook dienen als een manier om bewuster om te gaan met je bezittingen en om te reflecteren op wat echt belangrijk voor je is. Veel mensen vinden het nuttig en bevredigend om deze challenge aan te gaan en te zien hoe hun leefruimte geleidelijk aan wordt getransformeerd door het loslaten van onnodige spullen.

Hoe begin je met opruimen?

Het beginnen met minimaliseren of het aanpakken van een ontspullen challenge kan overweldigend lijken, maar hier zijn enkele suggesties om je op weg te helpen:

 1. Kies een klein gebied: Begin met een klein gebied in je huis, zoals een lade, een kast of een plank. Dit maakt de taak minder ontmoedigend en stelt je in staat om snel vooruitgang te boeken.
 2. Stel doelen: Bepaal wat je wilt bereiken met het minimaliseren. Wil je meer ruimte creëren, je huis organiseren, je leven vereenvoudigen of misschien je ecologische voetafdruk verkleinen? Het hebben van duidelijke doelen kan je motivatie versterken.
 3. Maak categorieën: Verdeel je spullen in categorieën, zoals kleding, boeken, keukengerei, decoraties, enzovoort. Dit kan helpen om een gestructureerde aanpak te hanteren en het proces overzichtelijker te maken.
 4. Maak onderscheid tussen behouden, wegdoen en doneren: Ga door elke categorie en beslis welke items je wilt behouden, welke je wilt wegdoen en welke je wilt doneren of recyclen. Stel jezelf daarbij de vraag wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt en of het nog steeds een waarde heeft in je leven.
 5. Wees kritisch: Wees eerlijk tegen jezelf over wat je echt nodig hebt en wat slechts extra ballast is. Probeer sentimentele gehechtheid te scheiden van praktische behoeften.
 6. Minimaliseer stap voor stap: Neem de tijd en probeer niet alles tegelijk aan te pakken. Werk systematisch door elke categorie en elk gebied van je huis, stap voor stap.
 7. Beloon jezelf: Vier je successen onderweg. Het minimaliseren van je bezittingen kan een bevrijdend gevoel geven en je leven op vele manieren verbeteren. Geniet van de extra ruimte en de rust die het met zich meebrengt.
Lees ook  Wat is asbest en wanneer is het gevaarlijk?

Door klein te beginnen, doelen te stellen en systematisch te werk te gaan, kun je de uitdaging van het minimaliseren of ontspullen van je huis aangaan en geleidelijk aan een meer gestroomlijnde en georganiseerde leefruimte creëren.

€8,99
Op voorraad
Bol.com