Verfrissend recept voor Oi Muchi, Koreaanse komkommersalade

Categories Alle recepten, Buitenlandse keuken, Groente, Keuken, SaladesPosted on
Oi muchim

Oi muchim is een Koreaans bijgerecht gemaakt van gekruide komkommer. “Oi” betekent komkommer in het Koreaans, en “muchim” verwijst naar een gerecht gemaakt door ingrediënten te mengen met kruiden.

Om oi muchim te maken, worden komkommers meestal dun gesneden of in reepjes gesneden en vervolgens gemengd met kruiden zoals knoflook, sesamolie, sojasaus, azijn, suiker en soms chilivlokken of andere kruiden. Het gerecht wordt vaak geserveerd als een banchan (bijgerecht) in de Koreaanse keuken en staat bekend om zijn verfrissende smaak en knapperige textuur.

Koreaanse keuken

Veel Koreaanse gerechten zijn op smaak gebracht met specerijen zoals knoflook, gember, chilipepers en sesamolie. Sojasaus, gochujang (gefermenteerde chilipasta) en doenjang (gefermenteerde bonenpasta) worden veel gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De Koreaanse keuken hecht veel belang aan balans in smaak, textuur en presentatie. Een typische Koreaanse maaltijd omvat vaak een mix van pittige, zure, zoete en hartige gerechten die harmonieus op tafel worden gepresenteerd. Net als in veel andere Aziatische keukens speelt de Koreaanse keuken ook in op seizoensgebondenheid van ingrediënten, waarbij verse, lokale producten de voorkeur hebben.

Wat heb je nodig voor Oi muchim

  • 2 middelgrote komkommers
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sesamzaadjes (optioneel)
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Optioneel: fijngehakte lente-uitjes of chilivlokken voor extra smaak

Hoe maak je deze Koreaanse komkommersalade

  • Was de komkommers grondig en snijd ze in dunne plakjes. Je kunt de komkommers ook in dunne reepjes snijden als je dat liever hebt.
  • Doe de gesneden komkommers in een kom en strooi er een snufje zout overheen. Laat het 10-15 minuten staan om het overtollige vocht uit de komkommers te trekken.
  • Na het rusten, knijp het overtollige vocht uit de komkommers en dep ze droog met een keukenhanddoek.
  • In een aparte kom, meng de fijngehakte knoflook, sesamolie, rijstazijn, sojasaus, suiker en zwarte peper.
  • Voeg de komkommers toe aan de kom met de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Proef de salade en pas de smaak aan indien nodig door meer zout, suiker of azijn toe te voegen.
  • Garneer met sesamzaadjes en eventueel fijngehakte lente-uitjes of chilivlokken voor extra smaak.
  • Serveer de Oi Muchim als bijgerecht bij een Koreaanse maaltijd of als verfrissende salade bij andere gerechten.
Lees ook  Rabarbercrumble maken in de slowcooker