Opruimen. Handige opruimchallenges om te ontspullen

Categories HuisPosted on

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een gemiddeld huis 30.000 objecten bevat. Daarvan wordt ongeveer 70 procent niet of nauwelijks nog gebruikt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Leuven blijkt dat ontspullen mensen gelukkig maakt. Daarom wat populaire opruim-challenges uitgelicht. Want een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd.

30 dagen opruim-challenge

De 30 dagen opruim-challenge is een echte challenge waarin je 30 dagen lang wordt uitgedaagd om in je huis aan de slag te gaan. Jij bepaalt zelf welke plekken je wilt aanpakken. Elke dag een project. Projecten van soms 5 minuten of van een paar uur. Het is aan jou.

In een online leeromgeving op de site Mijn opruimchallenge krijg je elke dag een opdracht, inzicht, video of download waar je zelf mee aan de slag kan. Op een besloten Facebook pagina kun je elke dag je ervaringen delen, maar ook je frustraties. Of zoek je een praktische tip, stel je vraag in de Facebook groep. Wil je niet meedoen met Facebook, geen probleem. Mijn Opruim Challenge kan ook goed werken met alleen de online opruimtraining. Deze challenge is niet gratis maar kost je een euro per dag.

opruimen
Foto Shutterstock

Minimalisme-spel

Dit is leuk om te doen met iemand die ook graag spullen kwijt wil. Vraag je vrienden net als jij om dertig dagen spullen weg te gooien. Het is heel gemakkelijk. De eerste dag begin met je 1 ding, dag 2 kies je twee dingen en je eindigt op 30 of 31 aan het einde van de maand. Wie het het langst volhoudt wint. De verliezer zou bijvoorbeeld de spullen van de ander naar de kringloop moeten brengen. Lukt het jullie allebei dan doen jullie het gezellig samen. Natuurlijk heb je dan waarschijnlijk nog geen opgeruimd huis, maar je hebt in ieder geval heel wat spullen minder als het goed is.

Lees ook  Nederlanders gebruikt social media voor wooninspiratie

The fling boogie

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, maar het is enorm populair in de Verenigde Staten. Deze challenge is ooit bedacht door opruimwonder FlyLady. Fling betekent weggooien en dat is ook wat je gaat doen. Pak een doos en loop een kwartier door je huis. Gooi 27 dingen in die doos en dus weg. Daarna sorteer je het. Wat gaat naar de kringloop en wat kan zo de container in.

opruimen
Foto Shutterstock

Marie Kondo

Marie Kondo haar boek Opgeruimd was een enorme hit. Toch zijn er mensen die kanttekeningen plaatsen bij haar methode. Deze methode is namelijk vrij rigoureus. Leuk als je in een klein huis woont, maar in een ruime woning met drie kinderen is het al een stuk lastiger of bijna niet te doen. Marie Kondo wil in ieder geval dat je aandacht besteed aan je spullen. Persoonlijk vind ik haar wat te ver gaan. Wanneer je spullen wegdoet, moet je het namelijk bedanken. Dat kost mij gewoon te veel tijd. Marie Kondo wil ook dat je je spullen opvouwt zoals hierboven. Op die manier kun je zien wat je hebt. Een leuk plan maar niet praktisch als je alleen maar een kast hebt met planken. Bij Marie Kondo pak je alles per soort aan. Je begint met je kleding. Alle kleding moet op een grote bult gegooid worden. Daarna bepaal je wat je wilt houden. De kleding waar je blij van wordt mag je houden. De rest gaat weg. Daarna begin je met je boeken en daarna je keukenspullen. Ben je benieuwd naar deze methode? Op Netflix zijn acht afleveringen te zien van Marie Kondo.

Lees ook  Besparen op je energierekening. 10 tips

Lees hier meer over Marie Kondo