Citroenkaarsjes: kaarsen maken van verse citroenen | DIY

Categories DIY, HuisPosted on
citroenkaarsjes

Zijn ze niet geweldig! Deze citroenkaarsjes van verse citroenen? Je kunt ze zowel binnen als buiten opbranden. Ze zorgen voor een heerlijke frisse geur in huis, verjagen muggen als je buiten zit en geven ook nog eens sfeervol licht.

Citroenkaarsjes maken

Het maken van kaarsen van verse citroenen is een creatief project is een leuk DIY-project. Het geeft je de mogelijkheid om iets unieks en decoratiefs te creëren met alledaagse materialen. Dit kunnen sinaasappels zijn, maar ook citroenen. Citroenen staan bekend om hun verfrissende en aangename geur. Door een citroenkaars te branden ontstaat een subtiele citrusgeur, waardoor een ruimte frisser en aangenamer kan ruiken. Hier is een eenvoudige handleiding om kaarsen van verse citroenen te maken:

Wat heb je nodig?

 1. Verse citroenen
 2. Mes
 3. Katoenen kaarsenlont
 4. Kaarsenwas (paraffinewas of bijenwas)
 5. Pan of magnetronbestendige kom
 6. Sateprikkers of stokjes
 7. Essentiële oliën (bijvoorbeeld citronella, citroenolie of lemongrass)
citroenkaarsjes

Hoe maak je deze kaarsjes?

 1. Snijd de citroenen: Snijd de citroenen doormidden, zodat je twee helften hebt. Zorg ervoor dat ze stabiel kunnen staan zonder om te vallen.
 2. Verwijder het vruchtvlees: Gebruik een lepel om voorzichtig het vruchtvlees uit de citroenhelften te verwijderen. Laat de witte pitten en de kern achter, omdat deze dienen als de pit van de kaars.
 3. Smelt de kaarsenwas: Smelt de kaarsenwas volgens de instructies op de verpakking. Dit kan worden gedaan in een pan op het fornuis of in een magnetronbestendige kom in de magnetron.
 4. Voeg eventueel geur toe: Als je een geurende kaars wilt, voeg dan een paar druppels essentiële oliën toe aan de gesmolten was en roer goed door.
 5. Plaats de lont: Plaats de lont in het midden van elke citroenhelft, zodat de lont uit de bovenkant steekt.
 6. Giet de was: Giet voorzichtig de gesmolten was in elke citroenhelft, waarbij je ervoor zorgt dat de lont recht omhoog blijft staan. Laat de was stollen.
 7. Trim de lont: Nadat de was volledig is gestold, trim je de lont tot de gewenste lengte.
 8. Afronden: Je verse citroenkaarsen zijn nu klaar om aangestoken te worden. Plaats ze op een stabiele ondergrond en steek de lont aan.
Lees ook  Zuinig wassen. Tips om energie zuinig je was te doen

Let op: Kaarsen gemaakt van verse citroenen zullen waarschijnlijk niet lang branden, dus dit is meer een decoratief project dan een functionele kaars. Wees voorzichtig bij het aansteken en gebruik ze op een veilige plek.

Tip: Laat de citroenkaarsjes zo lang mogelijk uitharden. Hoe harder de was wordt, hoe langer het kaarsje zal branden.