7 dingen die je niet weet over de citroen

Categories KeukentipsPosted on

Dat citroen familie is van de sinaasappel, limoen, mandarijn en grapefruit hoef ik je vast niet te vertellen. Maar er zijn vast dingen die je nog niet weet over deze citrusvrucht. Zijn ze gezond? Alle antwoorden vind je hier.

Citroenen bevatten weinig calorieën. Per 100 gram 36 kca. Daarnaast zit er magnesium, kalium, calcium en fosfor in. En natuurlijk vitamine c ( 40 mg). Citroen helpt ook met het afvoeren van gifstoffen uit je lijf. Gooi daarom eens een schijfje citroen in je water of maak je vis wat frisser met wat citroensap.

Citroenboom

Een citroenboom geeft vier keer per jaar vruchten. De boom kam bloesem, beginnende vruchten en rijpe vruchten tegelijk dragen. Toch worden de meeste citroenen geoogst in de herfst en de winter. Een citroenboom houdt van licht, warmte en groeit het beste in warme landen. Hij kan niet tegen vorst.

Citroen bewaren

Citroenen kun je het beste kopen als ze mooi egaal geel zijn. De schil moet glanzend en stevig zijn. Wanneer citroenen een beetje zwaar aanvoelen, zijn ze vaak lekker sappig. Bewaar citroenen altijd op een donkere en koele plaats. Je kunt citroenen ook invriezen.

Citroenzuur

Snijplanken moet je regelmatig goed schoon schrobben. In de snijstrepen die ontstaan op je plank kan het vuil dieper in de plank dringen. Grof zout en een citroen zijn de oplossing. Geef houten en plastic snijplanken af en toe een schrubbeurt. Citroenzuur doodt bacteriën en zout verwijdert vlekken en neemt vieze geurtjes op. Spoel de planken daarna af onder heet water en droog ze goed af.

Lees ook  Goedkoper koken. Beter voor milieu en portemonnee
citroen

Vet oplossen met citroen

Citroensap ruikt niet alleen fris, maar het lost ook het vet op. Het is niet voor niets dat er zoveel schoonmaakmiddelen zijn met citroen. Wil je je magnetron schoonmaken. Verwarm dan een schaaltje met water en citroensap. Je veegt het apparaat dan zo schoon.

Citroensap nodig?

Citroenen geven het meeste sap wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Wil je zoveel mogelijk sap uit je citroen hebben? Rol de citroen dan eerst een paar keer over het aanrecht. Heb je citroensap over? Doe het in een ijsblokjesvorm in de vriezer. Zo heb je altijd vers sap bij de hand.

In de partjes van het vruchtvlees zit het sap. Dit sap kun je gebruiken om de smaak te versterken van je eten, maar ook om te voorkomen dat gesneden fruit gaat verkleuren. Zelf gebruik ik het dikwijls voor appels en avocado’s.