Slakken en onkruid voorkomen door mulchen

Categories Tuin of BalkonPosted on
mulchen

Mulchen is het bedekken van de bodem rond planten met een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers, stro, bladeren of gras. Onkruidgroei wordt onderdrukt, de bodem krijgt voedingsstoffen, slakken worden ontmoedigd, en bovendien behoudt de bodem langer vocht, waardoor er minder water nodig is.

Voordelen van mulchen

Een effectieve methode om van hardnekkig onkruid af te komen, is het afdekken van de grond, vooral met materialen zoals karton of zwart plastic. Ook bij het mulchen met natuurlijke materialen wordt de groei van onkruid voor langere tijd tegengehouden, doordat deze materialen onvoldoende licht toelaten voor ontkieming.

Wanneer je kiest voor voedzame materialen, zoals wol, bij het mulchen, voorziet dit de bodem bovendien van voedsel. Dit draagt bij aan de bevordering van het bodemleven. Daarnaast zorgt mulchen ervoor dat de bodem beter vocht vasthoudt, waardoor de behoefte aan extra water afneemt. Een bijkomend voordeel is dat sommige plaagdieren, zoals slakken, worden afgeschrikt door de mulchlaag.

In de winter biedt mulchen een extra voordeel, aangezien de grond dan warmer blijft. Dit komt ten goede aan vorstgevoelige gewassen.

 De 6 voordelen op een rij:

  • Gaat onkruid tegen
  • Voedt de bodem
  • Is goed voor het bodemleven
  • Houdt vocht vast
  • Schrikt ongedierte als slakken af
  • Beschermt tegen vorst

Wanneer kun je mulchen

Mulchen is een tuinpraktijk die gedurende het hele jaar toegepast kan worden, maar de timing kan variëren afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor wanneer je zou kunnen overwegen om te mulchen:

  1. Lente: In het voorjaar kun je mulch aanbrengen om de bodemvochtigheid te behouden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het is goed om te mulchen nadat de grond is opgewarmd en na de laatste vorst.
  2. Zomer: In de zomer helpt mulch om de bodem koel te houden, vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Het kan vooral nuttig zijn tijdens droge periodes.
  3. Herfst: In de herfst kun je mulch aanbrengen om de bodem voor te bereiden op de winter, vorstgevoelige planten te beschermen en organisch materiaal toe te voegen aan de bodem terwijl het afbreekt.
  4. Winter: In koudere klimaten kan mulchen in de winter helpen om de grond geïsoleerd te houden en vorstschade aan planten te verminderen. Dit is vooral relevant in gebieden met strenge winters.
Lees ook  Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten
mulchen

Waar kun je mee mulchen

Diverse materialen zijn geschikt voor mulchen, en hier presenteren we verschillende mogelijkheden:

  • Houtsnippers of boomschors: Ideaal voor siertuinen vanwege hun mulchende werking en esthetische uitstraling. Houtsnippers kunnen zelfs worden gemaakt van snoeiafval. Zorg ervoor dat boomschors alleen op de bodem ligt en niet wordt vermengd, om stikstofverlies te voorkomen tijdens het ontbindingsproces. Eenmaal verteerd, komt de stikstof weer vrij.
  • Cacaodoppen: Esthetisch aantrekkelijk, voedzaam en ontmoedigen slakken en katten. Let op dat cacaodoppen giftig zijn voor honden.
  • Perzikstenen: Visueel aantrekkelijk, maar duurder. Ze behouden vocht en onderdrukken onkruid, maar voegen geen voedingsstoffen toe aan de bodem.
  • Siergrind: Effectief tegen onkruid en vochtbehoud, maar kan veel warmte vasthouden, wat in de zomer minder gunstig is.
  • Plastic of karton: Doeltreffend tegen wortelonkruid zoals zevenblad, maar moet ongeveer een jaar blijven liggen. Let op dat plastic kan afbreken en karton kan worden gebruikt om planten te laten groeien.
  • Wol: Voedselrijk en ontmoedigt slakken. Regelmatige controle van de onderkant is nodig, omdat slakken zich daar kunnen verstoppen.
  • Plantenresten: Een kostenefficiënte mulchoptie uit eigen tuin, hoewel het enigszins rommelig kan ogen. Zorg ervoor dat er geen zaden aanwezig zijn.
  • Grasmaaisel: Geschikt als mulch, maar gebruik een dunne laag om samenklontering en geurproblemen te voorkomen.
  • (Blad)compost: Bij voorkeur afkomstig van uw eigen composthoop, biedt het alle voordelen van mulchen.
  • Stro: Vooral geschikt voor groentebedden en aardbeien, beschermt tegen bederf.
  • Champost: Overblijfsel van champignonteelt met mest en stro. Geschikt voor kalkminnende planten, maar niet voor zuurminnende planten.

Hoe werkt het?

Om mulchen extra effectief te maken, is het raadzaam de bodem vooraf voor te bereiden. Verwijder onkruid en egaliseer eventuele oneffenheden.

Lees ook  Duurzaam onkruid verwijderen met Gardena

Bevochtig de bodem vervolgens zodat deze direct vocht kan vasthouden. Breng daarna, afhankelijk van het gekozen materiaal, een laag van 5 tot 10 centimeter aan en zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is. Een dunne laag vergemakkelijkt onkruidgroei, terwijl een dikkere laag de groei van tuinplanten kan belemmeren.

Gebruik uw handen of een hark om het materiaal gelijkmatig te verspreiden, en let erop dat u geen planten bedekt of beschadigt. Sommige natuurlijke materialen vergaan na verloop van tijd, dus het kan nodig zijn het proces te herhalen.