Waterbesparende douchekop. Welke is het zuinigst?

Categories BesparenPosted on
douchekop

We doen er alles aan om de energiekosten te verlagen. In plaats van de verwarming een graad hoger te zetten, trekken we een dikke trui aan en ook staan we korter onder de douche. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, kun je nog meer besparen tijdens het douchen, wat zich vertaalt in aanzienlijke besparingen op je jaarlijkse energierekening.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Het principe van een waterbesparende douchekop, ook wel spaardouchekop genoemd, is eenvoudig. De waterstraal verbruikt door toegevoegde lucht veel minder water om vervolgens alsnog een volle straal te bereiken. Daardoor brengt u het waterverbruik van de douchekop behoorlijk terug.

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Toch heb je een goede straal, dat komt doordat er wat lucht bijgemengd wordt. Je merkt dus niet dat er minder water uit de douche komt. Dit is gemeten bij een waterdruk van 3 bar.

waterbesparende douchekop

Is douchen hetzelfde?

Besparen op water en energie zonder in te leveren op douchecomfort? Dat is mogelijk met een douchekop die ontworpen is voor waterbesparing. Al de helft van de Nederlandse huishoudens maakt hier gebruik van. Met een waterbesparende douchekop gebruik je 20 procent minder water en energie in vergelijking met een standaard douchekop. Als je een regendouche (een extra grote douchekop) vervangt door een waterbesparende douchekop, kun je zelfs 40 procent besparen!

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door. Ondanks dit lagere waterverbruik ervaar je nog steeds een krachtige straal, dankzij de toevoeging van lucht. Hierdoor blijft de douche-ervaring comfortabel, zonder dat je merkt dat er minder water wordt gebruikt.

Lees ook  Voordelen en nadelen van een pelletkachel

Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop

Milieu Centraal heeft uitgerekend dat een gemiddeld huishouden (2,2 personen) met een waterbesparende douchekop jaarlijks zo’n 7.500 liter warm water en 44 kubieke meter (m3) gas bespaart. Dat komt neer op zo’n 50 euro per jaar.

Als je douchebeurten langer dan 9 minuten duren, kun je nog meer besparen met een waterbesparende douchekop. Hoe dan ook, geldt dat het inkorten van uw douchetijd aanzienlijke besparingen oplevert. Door de douchetijd te beperken tot 5 minuten, kun je met de huidige tarieven tot wel 140 euro per jaar besparen. Soms kan het zelfs voordeliger zijn om een bad te nemen in plaats van te douchen. Een douchebeurt van 7,4 minuten kost gemiddeld 60 liter warm water, een bad bijna het dubbele. Als je elke week één keer badderen vervangt door een douche, dan bespaar je jaarlijks geld.

Tips om energie te besparen in de badkamer

Heb je zo’n douchekop nodig?

Zo test je of je douchekop water bespaart: start de douche en wacht tot het water op de gewenste temperatuur is. Plaats vervolgens gedurende 1 minuut een emmer onder de douchekop. Als er na deze minuut meer dan 7,2 liter water in de emmer zit, is je douchekop niet waterbesparend.  Of je douchekop moet nodig ontkalkt worden. Doe de test via onderstaande afbeelding van Milieu Centraal.

Een waterbesparende variant uitzoeken

Wanneer u besluit om een nieuwe douchekop aan te schaffen, dan is het belangrijk om te controleren of de douchekop ook écht waterbesparend is. Het verbruik staat op de verpakking vermeld in verschillende categorieën die als volgt worden onderverdeeld:

  • Z: 4,3 – 6,9 liter per minuut
  • A: 7,0 – 8,7 liter per minuut
  • S: 8,8 – 11,5 liter per minuut
  • B: 11,6 – 14,4 liter per minuut
  • C: 14,5 – 17,3 liter per minuut
  • D: 17,4 – 21,9 liter per minuut
Lees ook  Verwarming ontluchten. Hoe doe je dat?

De categorieën Z en A zijn het meest zuinig. Naast dat een waterbesparende douchekop goed is voor uw portemonnee, is het ook beter voor het milieu.

Welke douchekop is het zuinigst?

Milieu Centraal heeft uitgezocht welke douchekoppen waterbesparend zijn. Bij de meeste
douchekoppen zijn alle standen waterbesparend, bij sommige niet: die staan apart vermeld. Hier vind je het overzicht