Wanneer een gezin groeit, gaan veel mensen op zoek gaat naar een ruimer huis zodat ieder kind een eigen kamer heeft. Het omgekeerde geldt ook: naarmate we ouder worden, onze behoeften en mogelijkheden veranderen.
Het huis dat ooit perfect was qua omvang voor een heel gezin, voelt misschien nu te groot aan nu de kinderen uitgevlogen zijn . Als je de afgelopen jaren meer stress en zorgen dan vreugde en comfort hebt ervaren in je huidige woning, is het wellicht tijd om uit te kijken naar iets nieuws.
De keuze om kleiner te gaan wonen naarmate je ouder wordt, brengt talloze voordelen met zich mee, maar het is vaak een emotioneel beladen beslissing. Het kan moeilijk zijn, gezien je huis getuige is geweest van vele belangrijke gebeurtenissen en herinneringen. Misschien zijn je kinderen er geboren, heb je er prachtige tuinfeestjes gehouden en misschien heb je het wel helemaal verbouwd. Het is echter verstandig om deze keuze rationeel te overwegen. Hier zijn 6 signalen die kunnen aangeven dat het wellicht tijd is om te kiezen voor een kleinere woning.
Onderhoud van je woning
Naarmate we ouder worden, kan het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud in en rondom het huis vaak als lastig en vervelend worden ervaren. Ongeacht leeftijd zijn er altijd huishoudelijke taken zoals tuinieren en schoonmaken die moeten worden uitgevoerd. Echter, veel van deze taken zijn fysiek zwaar, zoals het schoonmaken van dakgoten, het stofzuigen van een huis met twee verdiepingen, het maaien van het gras en het snoeien van struiken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verfwerk. Wil je op je vijfenzeventigste nog een ladder opklimmen om een dakkapel te verven? Een van de vele voordelen van kleiner gaan wonen is dat je kunt kiezen voor een woning waarin je je geen zorgen meer hoeft te maken over deze zware klussen.
Het is verstandig om niet te wachten met deze beslissing totdat je echt de energie niet meer hebt om het nodige onderhoud te doen of tot je kwalen krijgt. Een slecht onderhouden woning brengt over het algemeen minder op bij verkoop.
Lege kamers in je woning
De herinnering aan de tijd dat drie badkamers niet voldoende leken of het speelgoed van de kinderen altijd overal in huis verspreid lag, is misschien nog vers in je geheugen. Echter, nu de kinderen al een tijdje het huis uit zijn, heb je vaak te maken met aanzienlijk veel ongebruikte ruimtes die wel moet worden verwarmd en onderhouden. Als je een groot deel van je huis nooit gebruikt, is het wellicht tijd om te overwegen naar iets kleiners uit te kijken.
Veiligheid in je woning
Naarmate je ouder wordt en mobiliteit afneemt, zijn er diverse verbeteringen en aanpassingen mogelijk om veilig en comfortabel in je woning te blijven wonen. Denk aan leuningen, trapliften, betere verlichting en tapijt in plaats van harde vloeren. Echter, er zijn mogelijk aspecten die moeilijker aan te passen zijn, zoals veel trapjes, smalle deuropeningen en grote afstanden tussen leefruimtes, wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Wanneer je slecht ter been bent, kan een trappetje of een los kleed levensgevaarlijk zijn. Je zou niet de eerste zijn die met de punt van de schoen achter een kleed blijft hangen en de heup breekt.
Als je deze uitdagingen al ziet aankomen, kan het wellicht het juiste moment zijn om te overwegen naar iets kleiners te verhuizen. Een woning die is ontworpen voor optimale toegankelijkheid, gemak en veiligheid, is essentieel om valpartijen en ernstige letsels in de toekomst te voorkomen.
Kijk naar de voorzieningen in je omgeving
Als je al vele jaren in je woning woont, heb je destijds waarschijnlijk gekozen voor een buurt die paste bij je levensstijl van twintig, dertig of veertig jaar geleden. Misschien was het een afgelegen dorpje op het platteland om aan het drukke stadsleven te ontsnappen, of juist een herenhuis in de bruisende stad om dicht bij je werk te wonen. Iedereens situatie is uniek, maar het is belangrijk te realiseren dat wat eens ideaal was, mogelijk nu niet meer zo is. Met het ouder worden, en vooral na met pensioen te gaan, ben je minder gebonden aan specifieke locaties en omstandigheden. Het is een kans om te profiteren van je keuzevrijheid en je goed voor te bereiden op het vinden van een nieuwe woning die beter aansluit bij je huidige behoeften en voorkeuren.
Woonkosten verlagen
Of je nu net bent afgestudeerd of met pensioen bent, een handige richtlijn is om altijd ongeveer 30% van je maandbudget te reserveren voor wonen. Dit omvat niet alleen je hypotheekbetaling, maar ook nutsvoorzieningen, onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Als je meer dan 30% van je budget aan wonen besteedt, kan dit te zwaar wegen en leiden tot stress over je financiën, wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid.
Het verkleinen van je woonruimte is hoe dan ook een uitstekende strategie om de maandelijkse woonkosten te verminderen. Hierdoor betaal je namelijk minder aan belastingen, verbruik, verzekering, renovaties en onderhoud.