Vijf tips om in huis te voorkomen dat je griep krijgt

Categories SchoonmakenPosted on

We hoesten, niezen en rillen er wat af nu de griep weer rondgaat. Samenwonen met iemand in een huis die het virus al te pakken heeft is dan ook een groot risico. Voel je je nog kiplekker en wil je voorkomen dat jij straks ook ziek op de bank hangt of in bed ligt. Het Amerikaanse tijdschrift Good Housekeeping heeft tips die wij graag met je delen.

Was zo vaak mogelijk je handen

De belangrijkste regel om het verspreiden van ziektekiemen tegen te gaan? Was regelmatig je handen. Verspreid de zeep voldoende – ook tussen je vingers – en vergeet je duimen niet grondig te wassen. Kies bij voorkeur voor een zeep met een pompje, om zo weinig mogelijk bacteriën te verspreiden. Scrub ongeveer 20 seconden stevig, spoel af en maak je handen goed droog. Vergeet niet regelmatig een schone handdoek op te hangen.

Isoleer je tandenborstel

Zodra iemand binnen je gezin ziek is, doe je er goed aan de tandenborstel van dat familielid apart te bewaren. Zet je de besmette tandenborstel dicht bij de andere, dan is de kans op besmetting groter. Vervang eventueel de tandenborstel van de zieke zodra die genezen is.

Verschoon je bed vaker

Een zieke partner? Dat betekent meteen weinig slaap voor jou. Echt romantisch is het niet, maar misschien is het verstandig om even apart te slapen. Ten eerste kun je een besmetting voorkomen, daarnaast is naast een hoestend en zwetend iemand liggen ook niet echt bevordelijk voor jouw nachtrust. Hou daarnaast het beddengoed schoon door het regelmatig te verschonen. Het kussensloop kun je misschien het beste om de dag verschonen.

Lees ook  Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?

Zakdoekjes

Een gemeenschappelijk handdoekje voor de handen in het toilet of de keuken is bij grieperige huisgenoten niet het beste idee. Laat de zieke persoon tijdelijk keukenrol gebruiken in plaats van een handdoek, om te vermijden dat de ziektekiemen via de handdoek verspreid raken. Drink ook niet van hetzelfde glas en was bestek en servies van de zieke persoon zorgvuldig af. Verder kun je het beste papieren zakdoeken halen. Dit is beter voor de huid van de patiënt.  Maar wat is nu beter voor het milieu?  Een katoenen zakdoek kan alleen maar duurzamer zijn, als hij minstens 9,5 jaar gebruikt wordt! Zelfs dan is het verschil met papieren zakdoekje klein. Dat komt omdat de productie van  katoen en het weven van de zakdoek erg veel energie kosten en daarom een grote impact op het milieu hebben.

Maak de afstandsbediening goed schoon

Wie ziek is, brengt hoogstwaarschijnlijk heel wat uurtjes onder een dekentje door op de bank , zappend van de ene spelshow naar de zoveelste serie op Netflix. De afstandsbediening van de televisie zit dan ook vol met ziektekiemen. Maak die regelmatig schoon met bijvoorbeeld antibacteriële doekjes, en maak ook deurklinken en lichtschakelaars dagelijks schoon

.