Wat is een kangoeroewoning en wat zijn de voordelen?

Categories Huis, VerhuizenPosted on
kangoeroewoning

Een kangoeroewoning, ook wel bekend als een zorgwoning of mantelzorgwoning, is een type woning waarbij twee of meer generaties samenwonen in één huis, maar met behoud van enige mate van onafhankelijkheid en privacy. Deze vorm van huisvesting is ontworpen om ondersteuning te bieden aan oudere familieleden, meestal ouders, door hen in staat te stellen dichtbij hun kinderen of andere familieleden te wonen.

Wat zijn de kenmerken van een kangoeroewoning

  1. Aparte wooneenheden: Het huis is vaak opgedeeld in afzonderlijke wooneenheden met aparte ingangen, keukens en badkamers, waardoor elke generatie haar eigen leefruimte heeft.

  2. Gedeelde voorzieningen: Hoewel er afzonderlijke eenheden zijn, kunnen er gemeenschappelijke ruimtes zijn, zoals een gedeelde keuken, woonkamer of tuin, waar de familieleden tijd met elkaar kunnen doorbrengen.

  3. Zorg en ondersteuning: Het concept is ontstaan als een manier om gemakkelijkere zorg en ondersteuning te bieden aan oudere familieleden, waardoor ze in de buurt kunnen blijven van hun dierbaren en tegelijkertijd zelfstandig kunnen leven.

  4. Flexibiliteit: Kangoeroewoningen kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de behoeften van de betrokken familie. Het kan een aanbouw aan een bestaand huis zijn, een omgebouwde garage of een speciaal ontworpen woning.

Wat zijn de voordelen?

Thuisblijven als je erg oud bent of in een situatie komt waarin je hulp nodig hebt, is ongeëvenaard! Deze aanpak stelt je in staat om langer in je eigen huis te blijven wonen.

Geen eenzaamheid

Samenwonen met behoud van individualiteit In een kangoeroewoning zal een gevoel van eenzaamheid niet snel toeslaan. Er is constant activiteit en altijd een helpende hand binnen handbereik. Of je nu kiest voor afzonderlijke woonruimtes met gedeelde faciliteiten zoals een keuken, je behoudt toch je privacy. Een perfecte balans!

Lees ook  Hydroponie: planten in een glaasje

Veiligheid voorop

Wanneer je een woning deelt met anderen, is de kans groot dat er altijd iemand thuis is. Hierdoor oogt jouw huis als bewoond, wat minder aantrekkelijk is voor potentiële inbrekers!

Efficiënt met tijd omgaan

Het regelen van gezinsuitjes kan een hele onderneming zijn. Door samen te wonen in een kangoeroewoning kun je een deel van die autoritten naar familiebezoeken al schrappen van je agenda.

Kostenbesparing

Niet alleen kun je besparen op reiskosten, maar ook op huishoudelijke uitgaven. Door onder één dak te wonen, kunnen de kosten voor elektriciteit, water, en meer worden gedeeld. Bovendien leidt dit tot besparingen op kinderopvang, huishoudelijke hulp en transport. Een win-winsituatie!

kangoeroewoning
 

Waar moet je over praten

Natuurlijk is het niet allemaal hoezee. Natuurlijk heeft een kangoeroewoning ook nadelen. Om problemen te voorkomen, een paar punten waar je over na moet denken en over moet praten.

Persoonlijke Ruimte

Hecht je waarde aan je eigen plek? Dan is het tijd om een nieuwe mindset aan te nemen. Bespreek samen jullie wensen met betrekking tot privacy, zodat de kangoeroewoning perfect kan worden ingericht.

Duidelijke Afspraken

Maak heldere afspraken over hoe vaak en in welke mate je beschikbaar bent om bijvoorbeeld op te passen of zorgtaken op je te nemen. Ook wat betreft de verdeling van kosten geldt: goede afspraken maken goede vrienden.

Geen Subsidies

Helaas zijn er geen subsidies beschikbaar voor kangoeroewoningen. De financiering voor de bouw of verbouwing van de woning moet dus zelf betaald worden. Het kan echter de moeite waard zijn om te onderzoeken of er subsidies en toeslagen beschikbaar zijn voor het inrichten van een zorgwoning voor 65-plussers of personen met een handicap.

Lees ook  Wat kun je doen tegen muggen in je huis?

Toekomstplannen

Kangoeroewoningen zijn momenteel nog niet overal te krijgen. En niet iedereen zal met zijn of haar ouders of kinderen willen wonen. Wanneer de situatie verandert, is het belangrijk om te overwegen of je de woning weer wilt aanpassen of wilt verkopen zoals hij is.

Financiële Overwegingen

Afhankelijk van het type kangoeroewoning dat je kiest, kan dit gevolgen hebben voor je financiële situatie. Als jullie samen in een gezinswoning wonen, worden jullie fiscaal gezien als één gezin en worden jullie inkomens samengevoegd. Dit kan invloed hebben op zaken zoals studietoelagen bijvoorbeeld. Voor zorgwoningen gelden vaak uitzonderingen.

Regelgeving

Naast het nodige denkwerk zijn er ook tal van regels waarmee rekening moet worden gehouden bij kangoeroewoningen. Je kunt je huis niet zomaar inrichten als kangoeroewoning; hiervoor heb je een vergunning van je gemeente nodig. Voor zorgwonen gelden soms uitzonderingen en is er vaak alleen een meldingsplicht. Raadpleeg dit zeker bij je gemeente voordat je deze uitdaging aangaat.