Groene aanslag. Hoe verwijder je algen van je terras?

Categories Huis, Op naar het voorjaar, Schoonmaken, Tuin of BalkonPosted on
algen

Het krijgen van algen op je terras of bestrating is vaak te wijten aan vochtige omstandigheden en weinig zonlicht. Algen gedijen goed in vochtige, schaduwrijke omgevingen. Hier zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan het verwijderen van algen op je terras en tips om ze te voorkomen.

Hoe ontstaan algen

Schaduwrijke en vochtige locaties zijn het meest vatbaar voor de vorming van groene aanslag. In het najaar en de winter, wanneer de zon minder lang en minder vaak schijnt en laag aan de hemel staat, en het weer regenachtig en koud is, ontstaan ideale omstandigheden voor de groei van algen en mos op je tuintegels. Een vochtig terras, vooral als het langdurig nat blijft, kan de groei van algen stimuleren. Zorg ervoor dat water goed weg kan lopen en dat er geen plassen blijven staan.

Algen verwijderen

Het probleem van algen en korstmossen kan vaak worden opgelost door eenvoudige structurele aanpassingen door te voeren. Het vochtgehalte moet verminderen, wat kan worden bereikt door een betere afwatering te creëren, waardoor de ondergrond sneller kan opdrogen. Ook het vergroten van de blootstelling aan zonlicht op die locatie is een effectieve aanpak. Vaak zijn bomen of struiken verantwoordelijk voor de schaduw, en een goede snoeibeurt zal na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen.

De groene aanslag verschijnt en verdwijnt met de seizoenen. In de winter staat de zon lager en zijn er minder uren daglicht. Zodra de lente weer aanbreekt, verminderen veel algenproblemen vanzelf. Het is dus niet altijd nodig om speciale middelen te gebruiken. Je zou dus zand op het terras kunnen strooien en daarmee het oppervlak schrobben. Door de schurende werking van de zandkorrels worden ook de algenstructuren weggeschuurd.

Lees ook  Onweer en bliksem. Wat moet je doen en laten

Algen verwijderen met schoonmaakazijn

Meng de helft water met de helft schoonmaakazijn. Giet het over het terras en schrob dan met een harde borstel. Laat het daarna drogen. Spoel het nooit na. Is het nog niet helemaal verdwenen, herhaal het dan. Doe je dit voor het eerst, test dan wel eerst even of je tegels niet verbleken door de schoonmaakazijn.

Groene aanslag verwijderen met natuurzeep

Giet een flinke hoeveelheid vloeibare natuurzeep over je tegels en laat het op een droge nacht inwerken. De volgende dag verwijder je de zeep met veel water en een harde borstel.

Schoonmaken met baking soda

  • Maak een pasta van baking soda en water.
  • Breng de pasta aan op de algen en laat het enige tijd inwerken.
  • Schrob vervolgens met een borstel en spoel af met water. 

Vegen maar

Veeg of borstel losse algen weg. Gebruik een bezem of borstel om losse algen van het oppervlak van het terras te vegen. Hierdoor verwijder je al een deel van de algenaangroei.

Spoel je terras schoon

Let op dat het gebruik van een hogedrukreiniger voorzichtig moet gebeuren om schade aan kwetsbare oppervlakken te voorkomen. Test altijd op een klein gebied voordat je het hele oppervlak behande

Stap Instructies
Voorbereiding:

Zorg ervoor dat de omgeving rondom het te reinigen gebied vrij is van items die kunnen beschadigen of verplaatst kunnen worden door de kracht van de hogedrukspuit.

 

Draag beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen opspattend water en eventuele loskomende algen.

Verwijder losse algen: Veeg of borstel losse algen weg van het oppervlak voordat je de hogedrukspuit gebruikt. Dit helpt om de algen gemakkelijker te verwijderen.
Instellingen van de hogedrukspuit: Pas de instellingen van de hogedrukspuit aan op basis van het te reinigen oppervlak en de ernst van de algenaangroei. Begin met een lagere druk en pas deze indien nodig aan.
Afstand bewaren: Houd de spuitkop op een veilige afstand van het oppervlak om schade te voorkomen. Test de afstand eerst op een klein, onopvallend gebied.
Gelijkmatig spuiten: Spuit het water gelijkmatig over het oppervlak, beginnend vanaf de bovenkant en werk naar beneden. Dit helpt voorkomen dat vuil en algen naar ongereinigde gebieden worden verplaatst.
Overlap bewegingen: Maak overlappende bewegingen om ervoor te zorgen dat elk deel van het oppervlak grondig wordt gereinigd.
Herhaal indien nodig: Als de algenaangroei hardnekkig is, herhaal dan het proces totdat het gewenste resultaat is bereikt.
Nabehandeling: Spoel het gereinigde oppervlak grondig af met schoon water om eventuele resterende algen of reinigingsmiddelen te verwijderen.
   
Lees ook  Hoe krijg je bellenblaas vlekken uit je kleding

Wanneer verwijder je algen

Het is het beste om groene aanslag in de tuin te verwijderen aan het einde van de winter, bij voorkeur tijdens een paar droge dagen. Door dit te doen, profiteer je van de voorjaarszon en een beperkte kans op regen, wat helpt voorkomen dat groene aanslag snel terugkeert. Een andere geschikte periode voor preventieve reiniging is aan het einde van de zomer of het begin van het najaar, gevolgd door regelmatig vegen om de kans op nieuwe algengroei te minimaliseren.