Welke stof voor je pyjama is geschikt voor de winter

Categories BesparenPosted on
pyjama

De koude wintermaanden staan voor de deur. Reden te meer om in een nieuwe pyjama je bed in te stappen. Maar wat zijn nu de beste stoffen voor een pyjama voor tijdens de wintermaanden?

Flanel, katoen, satijn. Er is keuze genoeg als je op zoek bent naar een pyjama of nachthemd. Welke pyjama is het warmst? Wat je kiest is heel persoonlijk en het maakt in bed weinig uit wat je aantrekt. De kans dat je gaat zweten, is niet zo groot. Het kan zelfs geen kwaad als er synthetische stofjes in zijn verwerkt. Al is dat voor de zomer geen aanrader.

Zorg er in ieder geval voor dat de nachtkleding niet te strak zit. Dat kan voor wrijving en irritatie zorgen. En zorg ervoor dat je niet helemaal ingepakt bent. ’s Nachts geven we namelijk overbodige warmte af via het hoofd, de handen en voeten. Mocht je echt koude voeten hebben, dan kun je natuurlijk warme sokken aandoen.

Welke stof voor een pyjama is het beste voor een warme winter

Er zijn een aantal verschillende materialen / stoffen waar je uit kunt kiezen voor een warme pyjama, dit zijn:

  • Badstof
  • Velours
  • Flanel
  • Satijn
  • Dikke katoen
pyjama

Flanel

Wat is de warmste pyjama? De flanellen pyjama staat bekend als warme nachtkleding. Flanel is geruwd katoen met een zachte binnenkant, die goed isoleert, omdat de geruwde stof lucht vasthoudt. Een lucht laagje is sowieso het geheim om warm te blijven. Dat zie je bij warme ski-jacks en kunstvezel dekbedden. Ze zijn dik omdat ze veel lucht bevatten en die luchtlaag houdt je lichaamswarmte vast, waardoor je het niet koud krijgt. Flanel rekt niet uit, dus zorg dat je een flanellen pyjama in de goede maat koopt.

Lees ook  Cv ketel controle.Wanneer kun je het beste laten doen?

De mooiste flanellen pyjama’s voor een man

De mooiste flanellen pyjama’s voor een vrouw

De mooiste flanellen pyjama’s voor kinderen

Badstof pyjama

Pyjama’s van badstof zijn lekker warm en elastisch. Dat komt omdat badstof voor twintig procent uit polyester en tachtig procent uit katoen bestaat. Een elastische pyjama is vooral heel fijn in bed, wanneer je in je slaap veel draait. Ook zorgt de katoenen kwaliteit ervoor dat het gewoon goed vocht opneemt wat prettig is tijdens het slapen.

De mooiste badstof pyjama’s voor een man

De mooiste badstof pyjama’s voor een vrouw

De mooiste badstof pyjama’s voor een kind

Velours pyjama

Velours is eigenlijk van een bijna dezelfde stof als badstof, ook lekker warm en dezelfde voordelen als badstof. Velours voelt alleen een stuk zachter aan.

De mooiste velours pyjama’s voor kinderen

De mooiste velours pyjama’s voor mannen

De mooiste velours pyjama’s voor vrouwen

Satijn

Je bent fan van satijnen pyjama’s of je bent het niet. Sommige mensen vinden het heerlijk slapen. Anderen houden juist helemaal niet van deze gladde stof.  Het voordeel van satijn is dat de stof zacht aanvoelt op de huid, ademt en goed vocht opneemt. 

De mooiste satijnen pyjama’s voor mannen

De mooiste satijnen pyjama’s voor vrouwen

De mooiste satijnen pyjama’s voor kinderen

Katoen

Katoen is een zachte stof die goed ademt en niet kriebelt. De stof zorgt dat de warmte van je lichaam naar buiten kan, hierdoor koel je sneller af. Wanneer je het altijd warm als je slaapt? dan is katoen een goede optie voor jou. Wel houdt het stofje veel vocht vast dus als je veel zweet ‘s nachts dan is het misschien niet zo handig. Ben je een koukleum? Ook dan is katoen geen goede optie, het is namelijk een stof die warmte niet goed vast houdt.

Lees ook  De hooikist: slowcooker in een ouderwets jasje

Warme nacht

Tijdens een comfortabele nacht qua temperatuur zijn wel enkele externe factoren van belang. Om in slaap te vallen is 18 graden Celsius ideaal, maar om goed door te slapen mag het wat warmer zijn. In bed – dus: onder de lakens – ligt de ideale temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Die verkrijg je door een pyjama naar keuze aan te trekken, maar vooral door dekens te gebruiken. Als de temperatuur goed zit, krijg je meer diepe slaap en ben je ’s morgens beter uitgerust.

Naakt slapen of in pyjama

En als je niet van pyjama’s houdt, maar liever naakt gaat? Let er dan op dat je het niet te koud hebt en je lichaamstemperatuur (gemiddeld 37 graden) niet stijgt. Als je al een dik, winters donsdeken hebt, zul je de ruimte eronder automatisch heel isolerend maken. Dan hoeft je pyjama of nachthemd zelf niet zo isolerend te zijn. Slaap je met een laken, dan is een warme(re) pyjama geen overbodige luxe.