Risotto met oesterzwam. Vegetarisch recept en simpel te maken

Categories Alle recepten, Buitenlandse keukenPosted on
risotto

Heb je geen zin om uitgebreid te koken, maar wil je wel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan is deze risotto met oesterzwam ideaal. Het gerecht is niet moeilijk te maken en bovendien vegetarisch. Dit zou genoeg moeten zijn voor vier personen en maken kost je ongeveer veertig minuten.

Risotto

Risotto is een populaire Italiaanse rijstschotel die bekend staat om zijn romige textuur en rijke smaak. Het wordt bereid door kortkorrelige rijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone Nano, te koken in een bouillon of andere vloeistof, vaak met toevoegingen zoals witte wijn, uien, boter, en verschillende ingrediënten zoals paddenstoelen, zeevruchten, groenten, kaas of vlees.

Het koken van van deze rijst is niet moeilijk, maar het vereist enige kennis om een heerlijk smeuïg gerecht op tafel te zetten. Daarom willen we je graag begeleiden met een praktisch stappenplan, zodat je altijd een perfecte risotto kunt bereiden.

Hoe lang kook je het?

Dat ligt een beetje aan de rijstsoort. Bij Lassie is de risotto rijst bijvoorbeeld vaak al in 18-20 minuten klaar. Maar je hebt ook soorten waarbij het 25 minuten of soms wel een half uurtje duurt voordat ze gaar zijn. Gelukkig staat het meestal wel op de verpakking aangegeven en anders kun je het best tussendoor blijven proeven. 

risotto

Wat heb je nodig?

  • Een sjalot
  • Teentje knoflook
  • Vier eetlepels olijfolie
  • 300 gram risottorijst
  • 800 ml groentebouillon ( kip mag ook maar dan is het niet vegetarisch)
  • 200 gram oesterzwammen
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Hoe maak je deze risotto?

Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Doe twee eetlepels olie in een pan met een dikke bodem. Fruit de knoflook en sjalot in die pan. Doe dit net zolang tot de ui glazig is

Lees ook  Sushi maken is niet moeilijk. Een lekker recept

Voeg de rijst erbij en bak alles kort mee. Giet er dan een soeplepel bouillon bij en roer tot je rijst het vocht opgenomen heeft. Dan pas doe je er weer een lepel bouillon bij. Dit blijf je herhalen. Na ongeveer twintig minuten is je rijst beetgaar. Eventueel kun je het wat op smaak brengen met wat zout en peper.

Maak de oesterzwammen schoon ( niet afspoelen onder de kraan!)  en snijd ze in plakjes. Doe twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen ongeveer twee of drie minuten op hoog vuur.

Schep de oesterzwammen door de rijst. Mocht je het romig willen hebben, dan kun je er ook Parmezaanse kaas doorheen scheppen. Maar het hoeft niet.

Proef even of er wat peper en zout bij moet

Verdeel je gerecht over vier borden of kommen. Eventueel kun je er nog wat kaas overheen doen

Meer recepten met risotto