Crompouce is populair. Hoe maak je zelf een crompouce?

Categories Alle recepten, Feestdagen, Ontbijt, VerjaardagPosted on
crompouce

Nederland is in de ban van de ’crompouce’: de kruising tussen een tompouce en croissant is soms niet aan te slepen bij de bakkers. Maar wist je dat je ze ook prima zelf kunt maken. Helemaal niet moeilijk en erg leuk!

Wat is een crompouce

De crompouce is een uitvinding van Bakker van Maanen uit Rijnsburg. De ondernemer bracht het gebakje enkele maanden geleden op de markt en het bleek een enorm succes. Maar wat houdt het precies in? Het is een opengesneden croissant gevuld met een combinatie van banketbakkersroom, met daarbovenop een laag roze chocolade of roze fondant. Mede door een aantal influencers op TikTok heeft de crompouce de laatste maanden een enorme vlucht genomen.

@mijnsmaak

Crompouce 🇫🇷🇳🇱 Ingrediënten: 4 roomboter croissants (afbak) 100g ruby chocolade Voor banketbakkersroom: 350 ml melk 3 medium eidooiers 35g bloem 65g suiker 2 zakjes vanillesuiker #crompouce #tompouce #croissant #dessert

♬ Second Waltz – Elise MOY

Het ontstaan van de tompouce

De eerste tompouce werd gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. In 1858 werd hij geïnspireerd door een optreden van een bijzonder kleine man, genaamd Charles Sherwood Stratton. Hij trad op in het circus onder de naam General Tom Thumb (generaal kleinduimpje). Dit circus tourde door Europa en deed ook Nederland aan. Een paar jaar na dit optreden was er een artiest uit Friesland, die zichzelf Admiraal Tom Pouce noemde . Waarschijnlijk was hij geïnspireerd door Stratton, want ‘pouce’ is het Franse woord voor ‘duim’. Het lijkt er echter op dat de Amsterdamse banketbakker alleen de naam ‘tompouce’ aan het inmiddels iconische gebakje heeft gegeven. Want het idee van de tompouce, twee laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. In het Frans worden ze ‘millefeuille’ genoemd, wat ‘duizend laagjes’ betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875.

Lees ook  Hoe maak je bloemkoolrijst?

Niet typisch Nederlands

Hoewel de Hema er jaarlijks ongeveer 14 miljoen van verkoopt, is de tompouce niet typisch Nederlands. In Italië eten ze het gebakje ook maar noemen ze het de ‘mille foglie’. Het gebakje wordt in België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten wordt het de ‘Napoleon’ genoemd vanwege de bijnaam ‘napoleonbaksel’ voor de millefeuille. Zelfs in landen als Zweden, Noorwegen en Rusland wordt dit gebak op vergelijkbare wijze aangeduid.

Dat de oranje tompouce als het informele gebakje van Koningsdag wordt beschouwd, is te danken aan onze koninklijke familie. Toen Willem-Alexander op 27 april 1967 werd geboren, genoot de koninklijke familie niet alleen van beschuit met blauwwitte muisjes, maar ook van oranje tompoucen.

HEMA tompouce

De HEMA tompouce is sinds 1932 beroemd. Het had trouwens niet veel gescheeld of HEMA had de tompouce nooit in haar assortiment opgenomen. Volgens een hardnekkige legende dankt onze gebaksafdeling haar bestaan namelijk aan een ‘foutje’ in een van onze lunchrooms. In 1932 had een verkoopchef veel te veel gebak besteld voor de lunchroom. Uit pure wanhoop vroeg hij zijn baas of hij wat toonbank in de winkel mocht gebruiken om daar het gebak te presenteren. Dat mocht, en binnen een mum van tijd was het gebak uitverkocht. De geboorte van onze gebaksafdeling was een feit.

tompouce
De Tompouce

Zelf crompouce maken

  • 5 croissants
  • Banketbakkersroom (recept staat hieronder)
  • Ruby chocolade of chocoladedruppels. Dit is roze chocola. Je kunt het in de meeste (grote) supermarkten vinden bij de chocola

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 500 gram melk
  • 50 gram custard poeder
  • 50 gram suiker
  • 1 vanillestokje
Lees ook  Recept omelet gevuld met mascarpone en gerookte zalm
crompouce

Zo maak je banketbakkersroom

  • Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken, tot het begint te binden.
  • Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Hoe maak je de crompouce

Eerst maak je de banketbakkersroom. Smelt daarna de chocolade in de magnetron of doe dit au bain-marie.

Snijd de croissant doormidden en vul deze vervolgens met de banketbakkersroom. Gebruik hiervoor een spuitzak om gelijkmatige strepen room in de croissant aan te brengen.

Maak het geheel af door de gesmolten roze chocolade als decoratie toe te voegen. Laat het geheel kort opstijven in de koelkast. Daarna kun je smullen!