Zelfgemaakte mayonaise van Yotam Ottolenghi: snel en makkelijk

Categories Alle recepten, Eten en drinken, Sauzen, dips & dressingPosted on
mayonaise

Yotam Ottolenghi is inmiddels een bekende naam in de culinaire wereld, en zijn kookboeken worden wereldwijd geprezen. Zijn vorige bestseller Plenty, met overheerlijke vegetarische gerechten, was een enorm succes, mede door de kleurrijke en smaakvolle recepten die zelfs vleesliefhebbers wisten te bekoren. In dit artikel delen we een favoriet recept uit zijn keuken: zelfgemaakte mayonaise, geïnspireerd door zijn moeder, Ruth Ottolenghi. Perfect voor op een sandwich of als dressing bij een salade!

Yotam Ottolenghi: Niet per se vegetarisch

Hoewel Plenty een vegetarisch kookboek is, staat Ottolenghi zelf niet bekend als vegetariër. In zijn delicatessenwinkels en restaurants in Londen draait het om een mediterraan geïnspireerde keuken, compleet met lamsvlees, verse vis, smaakvolle kruidenmengsels en fantastische groenten. Bovendien zijn zijn desserts, zoals de meringues die je het water in de mond doen lopen, een ware traktatie.

Alle kookboeken van Yotam Ottolenghi

Na Plenty verscheen Ottolenghi – Het Kookboek, dat hij samen met zijn culinaire partner Sami Tamimi schreef. In dit boek is vlees en vis weer volop aanwezig, altijd gecombineerd met de levendige kleuren, geuren en smaken van de Mediterrane keuken. Het koken volgens Ottolenghi voelt als een culinair feestje, en dit recept voor mayonaise is daar geen uitzondering op. Het is perfect bij een sandwich met geroosterde kip en tomaat.

Omhuld door kleur

Ottolenghi – Het Kookboek, dat Ottolenghi schreef met zijn culinaire partner Sami Tamimi. In het boek, is vis & vlees volop aanwezig. Maar altijd omhuld door kleuren, geuren en smaken van het lekkerste uit de Mediterrannée. Het wordt een feest om een weekje zo te koken. Het onderstaande mayonaiserecept is van Ottolenghi’s moeder Ruth. Fantastisch bij een sandwich met geroosterde kip en tomaat.

Zelfgemaakte mayonaise naar een recept van Yotam Ottolenghi
Zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten

  • 1 scharrelei
  • ¾ eetlepel dijonmosterd
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 15 g verse koriander (inclusief steeltjes)
mayonaise

Bereiding

Voor dit recept kun je het beste een staafmixer gebruiken, maar een foodprocessor, blender of zelfs een garde werkt ook. Houd er bij handmatig bereiden rekening mee dat je de knoflook eerst fijnhakt en de koriander fijnsnijdt.

  1. Mix de basis
    Doe het ei, de mosterd, suiker, zout, knoflook en azijn in een grote mengkom. Mix dit kort door elkaar. Voeg daarna voorzichtig een klein beetje olie toe terwijl je blijft mixen.
  2. Voeg de olie toe
    Laat de mixer draaien en voeg de olie langzaam in een dun straaltje toe. Zodra het mengsel begint te binden, kun je de olie in een wat sneller tempo toevoegen tot alles goed is opgenomen.
  3. Koriander toevoegen
    Voeg de koriander toe en mix verder tot deze fijngehakt is en gelijkmatig door de mayonaise is verdeeld.
  4. Bewaren
    Schep de mayonaise in een schone pot en bewaar deze in de koelkast. De mayonaise blijft maximaal twee weken goed.

U kunt hem in de koelkast maximaal twee weken bewaren

Meer recepten van Yotam Ottolenghi?

Simpel
Simpel
4.0
€33,99
Bol.com
Flavour
Flavour
4.0
€33,99
Bol.com
Plenty
Plenty
4.0
€33,99
Bol.com
Sweet
Sweet
4.0
€33,99
Bol.com
Jeruzalem
Jeruzalem
4.0
€39,99
Bol.com
Plenty More
Plenty More
4.0
€33,99
Bol.com
author avatar
Redactie