Zelfgemaakte mayonaise van Yotam Ottolenghi

mayonaise

Yotam Ottolenghi is nogal hot. Zijn vorige boek Plenty was een overdonderend verkoopsucces en dat terwijl het geheel was gevuld met vegetarische gerechten. Maar wellicht hebben veel mensen dat niet eens gemerkt, want de recepten waren zo kleurig en bomvol smaak dat vlees en vis nauwelijks werden gemist. Maak kennis met de kookstijl van Yotam Ottolenghi met het mayonaiserecept van zijn moeder Ruth.

Geen vegetariër

Het boek was des te opmerkelijker omdat Ottolenghi helemaal geen vegetariër is: in zijn vier delicatessenwinkels en restaurants in Londen wordt een mediterrane keuken met alles erop en eraan gevierd. Met lamsvlees, mooie vis, heerlijke kruidenmengsels en fantastische groente. En dan hebben we het nog niets eens over de fantastische patisserie, met gulzig makende meringues.

Omhuld door kleur

Onlangs verscheen Ottolenghi – Het Kookboek, dat Ottolenghi schreef met zijn culinaire partner Sami Tamimi. In het boek, dat in Engeland eerder verscheen dan Plenty, is vis & vlees volop aanwezig. Maar altijd omhuld door kleuren, geuren en smaken van het lekkerste uit de Mediterrannée. Het wordt een feest om een weekje zo te koken. Het onderstaande mayonaiserecept is van Ottolenghi’s moeder Ruth. Fantastisch bij een sandwich met geroosterde kip en tomaat.

close up automatic flour mixing machine mixing delicious cream to make cake. ingredient of cake is egg, butter and sugar in the bowl, making bakery

Ingrediënten

  • Een scharrelei
  • Driekwart eetlepel dijonmosterd
  • Twee theelepels fijne kristalsuiker
  • Halve theelepel zout
  • Drie tenen knoflook, gepeld
  • Twee eetlepels appelazijn
  • 500 milliliter zonnebloemolie
  • 15 gram verse koriander, inclusief steeltjes.
mayonaise

Bereiding

  • De mayonaise kan het beste met een staafmixer worden klaargemaakt. Het kan ook met een foodprocessor, blender of een garde met de hand. Met de hand moet eerst de knoflook worden fijngehakt en de koriander fijngesneden.
  • Doe, indien u een staafmixer gebruikt, het ei met mosterd, suiker, zout, knoflook en azijn in een grote mengkom. Mix alles kort en druppel er eerst wat olie bij. Laat de mixer draaien en voeg de olie geleidelijk in een fijn straaltje toe. Zodra de mayonaise gaat binden, kunt u de olie in een wat sneller stroompje toevoegen tot alles is opgenomen.
  • Doe de koriander erbij en blijf mixen tot hij fijngehakt en gelijkmatig in de mayo is opgenomen. Schep de mayonaise in een schone pot en zet hem koel weg.

U kunt hem in de koelkast maximaal twee weken bewaren

Meer recepten van Yotam Ottolenghi?

€33,99
in stock
Bol.com
€33,99
in stock
Bol.com
€33,99
in stock
Bol.com
€33,99
in stock
Bol.com
€39,99
in stock
Bol.com
€33,99
in stock
Bol.com