Hoe kook je perfecte rijst? 7 technieken die je moet proberen

Categories KeukentipsPosted on
rijst

Zeven manieren om perfecte rijst te koken

Rijst is een van de meest veelzijdige en populaire voedingsmiddelen ter wereld. Maar hoe kook je rijst eigenlijk perfect? Er zijn meerdere manieren om dit te doen, elk met zijn eigen voordelen. In dit artikel bespreken we zeven manieren om rijst te koken, van de klassieke pan tot moderne apparaten zoals de rijstkoker en zelfs de airfryer.

Hoeveel rijst heb je nodig?

Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd. Let wel: verschillende rijstsoorten, zoals basmati, jasmijn of zilvervliesrijst, hebben uiteenlopende kooktijden en vochtopnames. Check daarom altijd even de verpakking voor specifieke instructies. Maar in de meeste gevallen volstaat een kopje rijst per persoon.

Absorptie

Je voegt voor elk kopje rijst twee kopjes water toe Kook dit zachtjes in een pan tot bijna al het water verdwenen is. De afgesloten pan werkt dan als en droogoven. Haal dus niet steeds het deksel eraf.

Deze klassieke methode is eenvoudig en effectief:

  • Gebruik twee kopjes water per kopje rijst.
  • Breng dit zachtjes aan de kook met een deksel op de pan.
  • Laat het 10 minuten koken tot het water bijna volledig is opgenomen.
  • Zet het vuur uit en laat de pan 15 minuten staan zonder het deksel te verwijderen.

Zo krijg je perfect luchtige rijst, zonder extra moeite.

rijst

Een vingerkootje

Doe zoveel rijst in de pan als je wilt. Voeg er zo veel water aan toe dat er een vingerkootje water boven de rijst staat. Kook het tot het bijna droog staat. Draai dan het gas uit en doe een deksel op de bank. Laat het dan nog even een kwartiertje staan

Rijst koken in de magnetron

Soms kun je even niet rijst  koken in een pan of misschien wil je een hele kleine hoeveelheid maken. Gelukkig kun je dan in de magnetron maken. Was de korrels grondig, gebruik een grote kom (gekookt zet het namelijk uit), voeg twee keer zoveel koud water toe en zet de magnetron op 700 watt. Houd daarbij ongeveer 9 minuten kooktijd aan voor 100 gram rijst.

Rijst in de rijstkoker

Een rijstkoker is een handig apparaat, die automatisch afslaat wanneer het klaar is. Daardoor kun je het niet overkoken of aan laten branden. Je doet simpelweg de juiste hoeveelheden in de machine en met één druk op de knop heb je na een kwartiertje die perfect gegaarde korrels. Je hoeft er verder niet naar om te kijken. Ideaal dus!

rijst

In de airfryer

Rijst koken in de airfryer? Ik zie je al fronzen. Toch kan het! Doe de rijst in het bakaccessoire en giet deze onder met warm of kokend water in de juiste verhouding. Zet de airfryer op 200 graden en kook het vervolgens in 20-25 gaar. Haal de bakaccessoire uit je airfryer, giet het eventueel af. 

 In de slowcooker 

Oke je moet er even tijd voor nemen, maar je kunt ook rijst maken in een slowcooker. Weeg de juiste hoeveelheid af, was de korrels (optioneel) en voeg de juiste hoeveelheid water toe. Roer alles door en zet je slowcooker aan. Afhankelijk van je slowcooker is je rijst na ongeveer 3 uur (op de hoogste stand) of na ongeveer 5-6 uur (op de laagste stand) klaar.

Russell Hobbs 27020-56 - Kleine rijstkoker - Wit
Russell Hobbs 27020-56 - Kleine rijstkoker - Wit
4.0
€25,99
€23,99
Bol.com
Tristar Slowcooker VS-3915 - 3.5 liter - Keramische binnenpan - Warmhoudfunctie - PFAS vrij - Zwart
Tristar Slowcooker VS-3915 - 3.5 liter - Keramische binnenpan - Warmhoudfunctie - PFAS vrij - Zwart
4.5
€35,16
Bol.com
author avatar
Redactie