Zeven manieren om perfecte rijst te koken

Categories KeukentipsPosted on
rijst

Over het algemeen zijn er drie gangbare manieren om rijst klaar te maken: in ruim water, droog koken en stomen. En allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. De één is wat makkelijker dan de ander. Toch zijn er nog veel meer manieren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Hoeveel rijst heb je nodig?

Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd. Nadeel: er zijn echter verschillende soorten en die hebben op hun beurt ook allemaal weer een verschillende kooktijd of nemen verschillende hoeveelheden vocht op. Je kunt dus, als het kan, het best even de verpakking checken. Maar in de meeste gevallen volstaat een kopje per persoon.

Absorptie

Je voegt voor elk kopje rijst twee kopjes water toe Kook dit zachtjes in een pan tot bijna al het water verdwenen is. Vaak duurt dan een minuut of 10. Je doet bij deze methode wel een deksel op je pan. Is je rijst gaar, dan laat je de pan ( en het deksel) even 15 minuten met rust. De afgesloten pan werkt dan als en droogoven. Haal dus niet steeds het deksel eraf.

rijst

Een vingerkootje

Doe zoveel rijst in de pan als je wilt. Voeg er zo veel water aan toe dat er een vingerkootje water boven de rijst staat. Kook het tot het bijna droog staat. Draai dan het gas uit en doe een deksel op de bank. Laat het dan nog even een kwartiertje staan

Lees ook  Negen grootste frustraties als je kerstboodschappen moet doen

Rijst koken in de magnetron

Soms kun je even niet rijst  koken in een pan of misschien wil je een hele kleine hoeveelheid maken. Gelukkig kun je dan in de magnetron maken. Was de korrels grondig, gebruik een grote kom (gekookt zet het namelijk uit), voeg twee keer zoveel koud water toe en zet de magnetron op 700 watt. Houd daarbij ongeveer 9 minuten kooktijd aan voor 100 gram rijst.

Rijst in de rijstkoker

Een rijstkoker is een handig apparaat, die automatisch afslaat wanneer het klaar is. Daardoor kun je het niet overkoken of aan laten branden. Je doet simpelweg de juiste hoeveelheden in de machine en met één druk op de knop heb je na een kwartiertje die perfect gegaarde korrels. Je hoeft er verder niet naar om te kijken. Ideaal dus!

rijst

In de airfryer

Rijst koken in de airfryer? Ik zie je al fronzen. Toch kan het! Doe de rijst in het bakaccessoire en giet deze onder met warm of kokend water in de juiste verhouding. Zet de airfryer op 200 graden en kook het vervolgens in 20-25 gaar. Haal de bakaccessoire uit je airfryer, giet het eventueel af. 

 In de slowcooker 

Oke je moet er even tijd voor nemen, maar je kunt ook rijst maken in een slowcooker. Weeg de juiste hoeveelheid af, was de korrels (optioneel) en voeg de juiste hoeveelheid water toe. Roer alles door en zet je slowcooker aan. Afhankelijk van je slowcooker is je rijst na ongeveer 3 uur (op de hoogste stand) of na ongeveer 5-6 uur (op de laagste stand) klaar. Slowcooker recepten vind je op Slowkitchen