Hoe moet je wokken en wat is de beste wokpan?

Categories Keukentips, KookgadgetsPosted on

Koks die groente op hoog vuur in de wok rond laten dansen. Ik ben er wel eens jaloers op. De roots van het wokken liggen in China en is ontstaan door armoede. Omdat er weinig brandstoffen waren en weinig voeding leerden de Chinezen om met een minimum aan vet en brandstof toch eten te bereiden.

Welke wok bij het wokken?

Wokken zijn te krijgen in verschillende varianten. De twee bekendsten zijn de Kantonese wok en de Peking wok. De Kantonese wok heeft twee metalen oren. De Pekingwok heeft een houten steel.

Wokpannen met een aanbaklaag lijken erg handig, maar echt wokken kun je het beste doen in een echte wokpan van plaatstaal of gietijzer. Deze pannen kun je vaak vinden in een toko. Pannen met een antiaanbaklaag zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Bij extreme verhitting komen er namelijk ongezonde stoffen vrij. Brand je wok goed in om te voorkomen dat je eten aankoekt.

Hoe moet je roerbakken?

Roerbakken doe je door snel, op hoog vuur, in een beetje olie, onder voortdurend roeren, omscheppen en husselen eten te maken. Dit kan vlees, vis of groente zijn. Of een combinatie van alles. Door de korte bereidingstijd en de hoge temperatuur blijven de smaak en voedingsstoffen van elk ingrediënt bewaard. Als je het echt goed doet, krijg je een smaak die een beetje aan barbecueën doet denken.

Recepten met groente

wokken
  • Zorg dat je alles klaar hebt staan als je gaat wokken. Dan kun je snel werken.  Zorg dus dat je vlees gemarineerd is, je groente gesneden en dat je kruiden binnen handbereik hebt.
  • Gebruik olie die sterk verhit mag worden. Olijfolie is dus niet echt geschikt. Arachideolie, sojaolie, zonnebloemolie, rijstolie en maisolie zijn geschikter
  • Verwarm je wok leeg. Is hij goed heet, dan doe je er een paar druppels water in. Ontstaan er kleine dansende bolletjes dan is je pan goed op temperatuur. Doe dan de olie in de pan. Eerst een klein beetje. Begint het de walmen, dan kan de rest er ook bij.
  • Zorg dat alle kanten van de pan in contact komen met de olie
  • Wok in de juiste volgorde. Doe eerst de ‘droge smaakmakers’ zoals kruiden, daarna de eiwitrijke ingrediënten zoals kip, dan de groente en tot slot de natte smaakmakers
  • Doe niet teveel in de pan, dan daalt namelijk de temperatuur en ben je niet aan het wokken maar aan het stoven.
  • Schep tussentijds door de pan. Vlees en vis kun je er tussendoor even uithalen en later weer toevoegen. Zo voorkom je dat het te gaar wordt.
Lees ook  Wanneer is een ei vers en wanneer moet je hem niet meer eten?

Geef een reactie