Champignonroomsaus is ontzettend lekker bij varkenshaas, biefstuk en kip. En stiekem is champignonroomsaus overal lekker bij. Dus ook bij gegrilde groenten of door de pasta. Maak je deze saus dan kun je de saus twee dagen bewaren. Bewaar het afgedekt in de koelkast.
Wat heb je nodig voor deze saus?
- 2 tenen knoflook
- 50 gram ongezouten roomboter
- 250 gram verse fijne soepgroente
- 380 ml paddenstoelenfond in pot
- 250 ml verse slagroom
- 250 gram kastanjechampignons
- 3 eetlepels medium sherry
Hoe maak je champignonroomsaus?
Snijd de knoflook in stukjes en doe de helft van de boter in een steelpan. Bak de knoflook en soepgroente ongeveer 3 minuten op laag vuur. Voeg de paddenstoelenfond toe en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de groente zonder deksel op de pan nog 20 minuten in de fond trekken.
Schenk de fond door een zeef en vang het vocht (225 ml per 6 porties) op in een pan. De groente heeft haar smaak afgegeven en wordt niet meer gebruikt. Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 125 ml (per 6 porties) over is. Dit duurt 2-3 minuten. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur voor de helft inkoken tot een egale saus. Dit duurt ca. 10 minuten.
Snijd ondertussen de champignons in parten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons 5-6 minuten. op middelhoog vuur. Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 1 minuten. verdampen. Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en eventueel zout en warm nog 2 minuten door op laag vuur.