Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Categories Energie besparen, Keuken, Kookgadgets, SlowcookerPosted on
slowcooker

Koken is het afgelopen jaar flink duurder geworden. Niet alleen de prijzen van de boodschappen zijn flink omhoog gegaan maar ook de gasprijzen en stroomprijzen vliegen omhoog. En dus wordt er efficiënter gewinkeld en zuiniger gekookt. Met de slowcooker bijvoorbeeld.

Slowcooker

Je kunt er naast stoofschotels ook heerlijke soepen en zelfs fudge in maken. Toch is het vaak een gerecht met vlees dat in een slowcooker klaargemaakt wordt. Dat wordt namelijk malser hoe langer en minder heet je het bereidt. En ook is het vaak smaakvoller. Maar wat verbruikt zo’n apparaat en is de slowcooker zuiniger dan een oven?

Slowcooker stroom

Koken in een oven

Een slowcooker is vooral erg handig voor de thuiswerker of in het weekend. Je kunt heerlijk dingen laten pruttelen. Deed je dat voorheen in een pan, nu kan dat in de slowcooker. Natuurlijk kan dat nog op het gas of in de oven, maar het is dan best prijzig. Het bereiden van pulled pork duurt volgens een gespecialiseerd receptenboek vier uur in de oven op 150 graden. Afhankelijk van de oven zou dat ongeveer 4kWh aan elektriciteit kosten, waarbij het opwarmen overigens de meeste energie kost.

Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Een slowcooker is ervoor gemaakt om lang aan te staan en heeft vaak maar twee knoppen. Een hoge en een lage stand. Oke vlees garen duurt langer in de slowcooker dan in de oven. Met de slowcooker moet je het vlees volgens het pulled pork-recept acht uur garen op de lage stand. Die ligt vaak rond de 150 Watt. Het totale verbruik is dan 1,2kWh. Een slowcooker is in dit geval dus meer dan drie keer zuiniger dan hetzelfde recept in de oven. Hetzelfde zal ongeveer gelden voor het vlees voor een patatje rendang of een zalige ossobuco. Voor een gerecht dat op de hoge stand bereid moet worden, vaak zo’n 210 watt kwijt. Veel goedkoper dus dan pruttelen op het gas of in de oven.