Rabarber is maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar. Het seizoen van rabarber loopt ongeveer van april tot en met juli. Wij maken van rabarber vaak rabarbercrumble. Rabarbercrumble is een heerlijk dessert dat je eenvoudig kunt maken in de slowcooker. Dit is de variant met aardbeien in de oven. Hier is een eenvoudig recept om van te genieten.
Rabarber
Rabarber is oorspronkelijk afkomstig uit de koude streken van Siberië, maar heeft zijn weg gevonden naar de keukens en tuinen over de hele wereld. Eeuwen geleden werd rabarber vooral gewaardeerd om zijn medicinale eigenschappen. In de traditionele Chinese geneeskunde werd het gebruikt als een krachtig laxeermiddel. Pas in de 18e eeuw begon men in Europa de stelen van de plant te gebruiken in culinaire bereidingen.
Rabarber is laag in calorieën en rijk aan vezels, wat het een gezonde toevoeging maakt aan vele gerechten. Bovendien bevat het belangrijke vitaminen en mineralen, zoals vitamine K, vitamine C, calcium en kalium. Rabarber wordt vaak verwerkt in zoete gerechten zoals taarten, crumbles, compotes en jam. De zure smaak van de stelen vraagt om een flinke hoeveelheid suiker, maar deze combinatie resulteert in heerlijke desserts die goed samengaan met ingrediënten als aardbeien, appels, gember en vanille.
Rabarber bewaren
Na de oogst kan rabarber vers in de koelkast worden bewaard, gewikkeld in een vochtige doek of plastic zak. Het blijft enkele weken goed. Voor langere bewaring kan rabarber in stukjes worden gesneden, kort worden geblancheerd en vervolgens worden ingevroren.
Hoe maak je rabarbercrumble
- Meng de rabarberstukjes, kristalsuiker, maïzena en vanille-extract in een grote kom. Roer goed door zodat de rabarber gelijkmatig bedekt is.
- Meng in een andere kom de bloem, havermout, bruine suiker en kaneel (indien gebruikt).
- Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf met je vingers de boter in de droge ingrediënten totdat het mengsel op grove kruimels lijkt.
- Vet de binnenkant van de slowcooker licht in met boter of een bakspray.
- Doe het rabarbermengsel in de slowcooker en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
- Strooi de crumble topping gelijkmatig over de rabarbervulling.
- Zet de slowcooker op de lage stand en kook voor 2,5 tot 3 uur, of totdat de rabarber zacht is en de topping goudbruin en knapperig is.
- Laat de rabarbercrumble een beetje afkoelen voordat je hem serveert. Het is heerlijk met een bolletje vanille-ijs of een lepel slagroom.
Tips:
- Controleer na ongeveer 2 uur de crumble om te zien hoe hij vordert, aangezien de kooktijden kunnen variëren afhankelijk van je slowcooker.