Hacks voor in de keuken die iedere hobbykok moet weten

Categories KeukenPosted on

Deze kookhacks maken het werken in de keuken een stuk makkelijker. Wij zijn dol op handige trucjes voor in de keuken. Daarom de leukste hacks voor koken, bakken en meer gemak.

Snijplank

In jouw keuken heb je vast een snijplank. En misschien zelfs wel een met een handvat. Erg praktisch als je bijvoorbeeld uisnippers in en schaaltje wilt hebben. Je kunt er namelijk je groente of ui doorheen schuiven.

Houten lepel

Kookt jouw pan altijd over? Of het nu met water is, saus of soep? Leg dan eens een houten lepel dwars over je pan. Je pan zal niet meer overstromen en je kookplaat of fornuis blijft mooi schoon. De kokende belletjes barsten namelijk kapot zodra ze de houten lepel raken.

Appelsnijder

In één vloeiende beweging perfecte aardappelpartjes snijden? Dit doe je niet met een mes maar met een appelsnijder. Boen de aardappel schoon en snijd hem met de appelsnijder zoals je dit met een appel zou doen, en klaar ben je. 

IJblokjesvorm

Heb je verse kruiden over? Dan heb je een ijsblokjesvorm, olijfolie en uiteraard kruiden nodig. Hak de kruiden fijn en vul de ijsblokjesvorm ermee. Giet er een laagje olie overheen en zet de vorm in de vriezer. Op deze manier zijn je kruiden wel 3 maanden houdbaar. De blokjes met kruiden zijn ideaal om te gebruiken in pasta’s, soepen en sauzen.

Dit kun je overigens ook doen met verse jus en dressing.

Strijkijzer

Boterhammen met (ham en) kaas verpakt in aluminiumfolie? Maak je strijkijzer maar warm. Strijk ongeveer 3 minuten aan iedere kant en je hebt een lekkere tosti!

Lees ook  Recept havermoutpap met vers fruit

Heb je een chipszak of andere verpakking in plastic open en ben je bang dat de inhoud van de zak zacht en taai wordt? Vouw dan wat aluminiumfolie om de bovenkant van de zak. Zet het strijkijzer er even op en je zak is weer afgesloten

IJslepel

Iedereen heeft bijna wel een ijslepel in een keukenla liggen. Wist je dat je daar veel meer mee kunt dan alleen maar ijsbollen maken? Om mooie gelijkmatige koekjes te kunnen bakken gebruik ik vaak een ijslepel. De koekjes worden allemaal gelijk van formaat doordat het koekjesdeeg met de ijslepel afgemeten wordt.

De mooiste en gelijkmatigste oliebollen krijg je door het beslag met een ijslepel te scheppen.

Wil je cupcakes die allemaal precies even hoog gerezen zijn? Gebruik dan een ijslepel om het cakebeslag over de vormpjes te verdelen. Hierdoor krijgt ieder vormpje evenveel cakebeslag.

Met een ijslepel kun je ook mooie gehaktballetjes of bolletjes huzarensalade maken.

Eiersnijder

Snijd mozzarella, champignons, kiwi en aardbeien in fijne plakjes met een eiersnijder.

Eierrekje

Het is soms erg lastig om saus uit een fles te krijgen. Zet ze ondersteboven in de eierhouder van je koelkast. Dan hoef je nooit meer te schudden.

Vork

Steek twee vorken naast elkaar in een tomaat en snijd met een mes tussen de tanden van de vork door. Op deze manier kun je binnen een paar seconden een tomaat in gelijke plakken snijden.

Gember schillen

De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een theelepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.

Lees ook  Makreelspread of makreelsalade

Spaghetti lepel

Gek op pasta? Dan herken je wellicht het probleem dat je altijd te veel kookt. Het ronde gat in de pastalepel is een maatstaaf voor wat je nodig hebt voor één persoon. Dus voordat je de pasta in kokende water legt, meet je de pasta af in het ronde gat.