Helpen twee paar sokken tegen koude voeten?

Categories Energie besparen, HerfstPosted on
sokken

Tijdens een koude winter kun je beter maar geen koude voeten krijgen. Maar hoe houd je ze warm? Moet je twee paar dikke sokken over elkaar aandoen? En helpt het om een panty onder je broek te dragen?

Hoe houd je je voeten warm?

Meerdere lagen over elkaar dragen heeft zeker zin, omdat de dikte van je materiaal groter wordt”, zegt Johanna Louwagie, industrieel ingenieur verbonden aan de Textielgroep van Universiteit Gent in de Belgische krant Nieuwblad. “Maar stilstaande luchtlagen tussen de verschillende lagen en je huid zijn nog belangrijker, omdat lucht een goede isolator is. Als je twee paar sokken draagt in schoenen die ruim genoeg zijn, is dat warmer”. Wanneer die schoenen net te krap zijn, is er eigenlijk een direct contact tussen de huid en de koude buitenschoen. Dan is het effect van de verschillende lagen minimaal. Het heeft dan weinig zin om twee paar sokken aan te doen.

sokken
Foto Shutterstock

Warme voeten

Wil je warme voeten, dan kun je beter met wollen sokken dragen dan katoenen, omdat wol warmer is. Maar dan mag je niet gaan zweten: “Wol en katoen gaan het vocht opnemen, wat geen goed idee is in combinatie met kou. Als je een inspanning moet leveren, kun je beter kiezen voor een synthetisch materiaal dat vocht afvoert en niet nat wordt.

En die panty onder je broek? Dat zal zeker niet kouder zijn, maar ook hier moet lucht tussen de verschillende laagjes zijn, zodat die lucht de temperatuur van je huid kan aannemen. Als je broek breed genoeg is, lukt dat, maar niet met een skinny broek”.

Lees ook  Besparen op je energierekening. 10 tips