Hoe herken je een tekenbeet en wat moet je doen?

Categories Tuin of BalkonPosted on

De besmetting van de bacterie die Lyme veroorzaakt, vindt bijna altijd plaats door een tekenbeet. Maar soms wordt Lyme ook overgebracht door muggen of andere insecten. Krijg je van iedere tekenbeet Lyme? En kun je een tekenbeet voorkomen?

Krijg je van iedere tekenbeet lyme?

Niet iedere tekenbeet levert een besmetting op. Elk jaar worden volgens het RIVM ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de lymebacterie bij zich. De bacterie wordt niet bij elke tekenbeet overgedragen. Heb je de ziekte van Lyme, dan kun je last krijgen van een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn. Op lange termijn krijg je soms andere huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten.

Hoe ziet een teek eruit?

Een teek is heel klein, ongeveer 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Waar zitten teken?

Teken bijten meestal in het voorjaar, de zomer of in de vroege herfst. In de winter, als het koud is, houden teken een soort winterslaap. Teken leven in het bos, in de duinen, op de hei en in het gras. Ze kunnen dus ook gewoon in je tuin voorkomen of in het park. Op de site Tekenradar.nl worden meldingen van tekenbeten bijgehouden.

Lees ook  Oleander stekken. Zo doe je dat

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Wil je de kans op een tekenbeet kleiner maken, zorg dan dat je goed sluitende kleding draagt als je de natuur in gaat. Je armen, benen en nek kun je het beste insmeren met een tekenwerend middel zoals Deet. Dit kun je bij de drogist kopen.

tekenbeet

Hoe controleer ik op tekenbeten?

Ben je op een plek geweest waar teken voorkomen? Controleer je dan goed op tekenbeten. Een teek heeft voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook je kleding goed. Je kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

tekenbeet

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een tekenbeet vinden is best lastig. Vaak zie je een zwart puntje op je huid. Wanneer de teek er langer zit, wordt hij groter waardoor hij ook meer opvalt. Het is echter beter om een teek op je lichaam zo snel mogelijk te vinden, om besmetting met bacteriën te voorkomen.

Een tekenbeet zul je ook niet snel voelen, wat het ontdekken er niet gemakkelijker opmaakt. Op de plaats van een tekenbeet ontstaat vaak wel snel een rood plekje, dat zich kan uitbreiden tot een centimeter of twee. Na verwijdering van de teek zal dat plekje binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Het plekje kan wel gaan jeuken.

Lees ook  Strooizout strooien. Zijn er alternatieven?

Hoe verwijder je een teek?

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voor je de teek verwijdert.
  • Pak de teek met een puntig pincet of een speciale tekentang zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet pas daarna het wondje met 70% alcohol of jodium. Eventueel kun je een vergrootglas gebruiken om te zien of je de teek goed vast hebt.
  • Schrijf de datum en waar je gebeten bent op.

Moet je naar de huisarts?

Ga naar de huisarts wanneer je een van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die steeds groter wordt. Deze verkleuring kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Zowel de vroege als de latere stadia van Lyme zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten