Huis verven? Hoe moet je buiten schilderen en bij welke temperatuur kan dat?

Categories HuisPosted on

Wanneer het weer het toelaat zijn mei en juni de meest geschikte maanden voor het schilderen van de buitenkant van je huis . Denk erom: te veel zon is ook niet goed. Tips voor het afleveren van duurzaam schilderwerk.

Wanneer kun je buiten schilderen?

Het plannen van de buitenschilderklus vraagt toch enige flexibiliteit. Regen, maar ook een teveel aan zon zijn moordend voor de levensduur van het schilderwerk. Regent het dan krijg je kleine bultjes. Is het te warm dan krijg je blaren. Het mooiste is een week van droog maar bewolkt weer tussen de 18 en 25 graden.

Schoonmaken

De kans is groot dat de buitenkant van je huis in de laatste vijf jaar geen verfkwast heeft gezien. En misschien is ook de jaarlijkse poetsbeurt van het schilderwerk erbij ingeschoten. Het betekent wel dat je kozijnen vies en vet zijn. Voordat je aan de slag gaat met de schuurmachine zal dit eerst goed schoon moeten worden gemaakt met water en ammoniak. Schuren gaat dan een stuk beter. Na het schuren moet je overigens wel je kozijn weer afnemen om te voorkomen dat je stof in je verfwerk krijgt.

Buiten schilderen

Kloppen en prikken

Wanneer het alweer een paar jaar geleden is dat je geverfd hebt en je kozijnen gecontroleerd, is het raadzaam om eerst op zoek te gaan naar zwakke plekken of houtrot in het hout van de kozijnen en boeidelen. Door op het hout te kloppen spoort u ze al gemakkelijk op. Klinkt het hol? Prik dan even met een schroevendraaier in het hout om te zien hoe ernstig het is. Voordat je aan de slag gaat is het zaak om alle zwakke plekken helemaal te verwijderen. Wanneer je wat laat zitten, dan rot je hout na de schilderbeurt gewoon verder. Bezuinig niet op de houtvuller die je gaat gebruiken. Goedkoop is in dit geval duurkoop. Is de rotte plek heel groot, overweeg dan om deze eruit te zagen en te vervangen door een op maat gemaakt stuk hout dat u er met epoxylijm tussen kunt zetten.

Lees ook  Tips voor het verwijderen van kaarsvet

Schuren en nog eens schuren

Tijd om te schuren! Heb je een deel van je kozijn gerepareerd dan moeten eerst alle houtreparaties zijn uitgevoerd én uitgehard. Veel mensen denken dat het nodig is om het houtwerk helemaal kaal te maken. Het kan geen kwaad, maar echt nodig is het niet. Bij de eerste schuurbeurt heb je papier nodig met een grove korrel. Dit geldt voor het papier op je schuurapparaat maar ook als je met de hand wilt schuren. Korrel 60 of tachtig is perfect. Met dit schuurpapier zou je houtwerk helemaal kaal kunnen schuren. Druk dus niet te hard met je schuurapparaat op het kozijn. Wanneer je merkt dat op bepaalde delen de verf snel los laat dan voer je de druk iets op en schuur je er ruim om heen. Blijf dit doen, net zo lang totdat de oude laag blijft zitten. Schuur gerepareerde plekken zo glad mogelijk. Maak daarna het houtwerk goed schoon voor je gaat verven. Na elke laag verf schuur je je kozijn opnieuw met steeds een fijnere korrel (van 60/80 naar 120/140 naar 200/240).

Grondverf

Kale plekken behandel je eerst met een laag grondverf. Is de onderlaag op waterbasis geverfd (acryl), dan kan er voor een duurzaam resultaat niet met terpentineverf overheen (alkyd) worden geschilderd omdat dat niet goed hecht. Andersom kan wel. Om erachter te komen neemt u een doekje en doet daarop een beetje spiritus: poets voor een seconde of vijftien op één plek. Wordt de verf week en plakkerig dan heb je te maken hebt met een verf op waterbasis.

Lees ook  Toiletverhoger. Hoe werkt het en wanneer heb je een nodig?

Welke verf voor buiten schilderen?

Heb je wel eens een professionele schilder gezien met een blikje verf uit de bouwmarkt? Duurdere verven zijn echt van een betere kwaliteit. Laat je goed informeren in een speciaalzaak. Hetzelfde geldt voor goede kwasten. Voor de buitenkant zijn hoogglans verven beter dan zijdeglans verven. Hoogglans spiegelt een groot deel van het zonlicht terug terwijl zijdeglans juist een deel van het zonlicht absorbeert, wat ten koste gaat van de levensduur. Hetzelfde geldt ook voor lichte en donkere kleuren.