Kerstmarkt? Hier zitten veel calorieën in

Categories KeukenPosted on

Kerstmarkten kunnen erg leuk zijn. Lekker slenteren langs mooi verlichte kraampjes. Leuke kerstversiering waardoor je nog meer in de kerststemming raakt en heerlijke gerechtjes die echt bij kerstmarkten horen.

Kerstmarkt

Een busreis naar de mooiste kerstmarkten in Duitsland, het Dickensfestijn in Deventer. Er zijn genoeg kerstmarkten die je kunt bezoeken. Meestal zijn er veel eettentjes te vinden op de kerstmarkt. Met chocolademelk met een dot slagroom, glühwein, wafels en andere lekkernijen. Niet echt goed voor je calorie-inname. Sommige klassiekers blijken ware caloriebommen te zijn. Wij hebben het voor je op een rij gezet

Warme chocolademelk

Niets is zo lekker als een beker warme chocolademelk als het erg koud is. Eerst kun je je handen heerlijk opwarmen aan het kopje en terwijl je kleine slokjes neemt, voel je de warme drank langzaam je lichaam verwarmen. Chocolademelk halfvol met slagroom  bevat 180 kcal. Ga je voor de volle chocolademelk met slagroom dan kom je uit op 262 kcal. De variant zonder slagroom bevat 192 kcal. 27% is vet, 55% koolhydraten en 18% eiwitten.

Glühwein

Wil je liever iets kruidigers dan warme chocolademelk of iets met alcohol. Je komt vast een tentje tegen op de kerstmarkt met glühwein. Een glas glühwein bevat 106 calorieën. De verdeling: 3% vet, 94% koolhydraten en 3% eiwit. Mocht je het trouwens zelf willen maken: het recept voor glühwein

kerstmarkt

Feuerzangbowle

De Feuerzangenbowle of geflambeerde bowl is een vooral in Duitsland bekende variatie van punch. De drank is genoemd naar de ’tang’ die bij de bereiding gebruikt wordt en waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker boven gekruide rode wijn geflambeerd wordt.

Lees ook  Quinoasalade met groente en feta kaas

Traditioneel wordt een ‘Feuerzangenbowle’ in het koude deel van het jaar gedronken, vaak voor kerst of met oudejaarsavond en dus ook op kerstmarkten. Eigenlijk heeft de feuerzangbowle wel wat van glühwein. Het verschil: over de pan wordt op een metalen lat met gaten een aantal kegelvormige blokken suiker gelegd, die blokken worden overgoten met sterke drank (rum bijvoorbeeld) en dan in de fik gezet. De suiker smelt/ karamelliseert en druipt door de gaten in de lat in de wijn. Drink je een hele beker leeg dan heb je 277 kcal gehad.

Bier

In vergelijking met de meeste frisdrank bevat bier meer calorieën. Drie glazen bier leveren meer dan 250 kilocalorieën. Dat is al meer dan 10% van het gemiddelde aantal calorieën per dag voor mannen en meer dan 12% van het gemiddelde voor de vrouwen. Hier vind je een schema van verschillende bieren in Nederland met hun calorieën per flesje:

Heineken – 126 kcal
Amstel – 120 kcal
Bavaria – 129 kcal
Hertog Jan – 132 kcal
Warsteiner – 126 kcal

*bron www.biernet.nl

Kaiserschmarren

Kaiserschmarrn is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grote stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een compote en poedersuiker. Kaiserschmarrn wordt in wintersportgebieden vaak aangeboden, maar ook op de kerstmarkten. Een portie van 100 gram bevat 330 calorieën. Op wintersport krijg je altijd hele borden vol. Dus voor je het weet zit je bijna op 1000 kcal.  Wil je Kaiserschmarrn thuis maken? Dat kan met dit recept.

Reibekuchen

Reibekuchen is een vegetarisch gerecht gemaakt van aardappelen. Het heeft enige gelijkenis met röstikoeken, maar ook met kleine pannenkoekjes.  Het aantal kca ligt op 268 per honderd gram.  Zelf maken? 

Lees ook  Jam met chiazaad zonder geleisuiker

Crêpes

Lekker zijn ze hè die kleine dunne pannenkoeken. Een crêpe zonder poedersuiker of Nutella bevat 112 calorieën. Calorieën Verdeling: 45% vet, 39% koolhydraten, 16% eiwit. Doe je er wat chocoladesaus op dan kom je uit op 122 kca. Je crêpe heeft dan ongeveer een doorsnede van 18 centimeter. In 15 gram Nutella zitten  81 calorieën.

Bratwurst

Wie naar een kerstmarkt in Duitsland gaat, kan bijna niet om de bratwurst of de currywurst heen. 297 kca werk je naar binnen als je een Braadworst eet. En dan hebben we de saus nog niet meegerekend. Eet je hem op een broodje  dan krijg je gemiddeld 437 kcal per broodje binnen.  Zelf maken kan ook.

Lebkuchherzen

Een herkenbaar souvenir van de Weihnachtsmarkt in Duitsland zijn de lebkuchherzen. Deze peperkoeken worden gemaakt in de vorm van een hart en voorzien van een mooi lint en een leuke tekst. Leuk om cadeau te geven maar ook om lekker zelf op te eten.  Per 100 gram bevat de koek ongeveer 356 kca.

Gesuikerde appel

Als kind stond ik me altijd al te vergapen aan de gesuikerde appels, in Duitsland ook wel de liebesapfel genoemd. Die liefde kwam in ieder geval niet van de tandarts. De appels worden in suiker en rode kleurstoffen gedompeld.  Per 100 gram zit je op 233 kca. Een normaal formaat appel weegt iets meer dan 200 gram. 233 keer twee dus.

Stil je je honger met een pomme d’amour, dan krijg je zo’n 350 kcal naar binnen. Gepofte kastanjes zijn goed voor 192 kcal per 100 gram, dezelfde hoeveelheid gebakken appeltjes is met zo’n 90 kcal iets lichter. Een suikerspin als zoet tussendoortje bevat gemiddeld 40 kcal.

Lees ook  Gember als medicijn. Waar is gember goed voor?