Toiletverhoger. Hoe werkt het en wanneer heb je een nodig?

Categories HuisPosted on

Een toiletverhoger is nu net zo’n ding waar je niet aan denkt tot je hem nodig hebt. En dan? Waar koop je er een. Hoe werkt het? En niet onbelangrijk. Wat kost het?

Iedereen gaat dagelijks meerdere keren naar het toilet. Dat vinden wij heel normaal. Maar wat als je knieën zeer doen of je benen stijf of juist slap? Een toiletverhoger helpt bij zelfstandig toiletgebruik. Want naar het toilet gaan is misschien heel gewoon, maar we doen dat het liefst wel privé en zonder hulp van anderen.

toiletverhoger

Types

Er zijn twee verschillende soorten wc-verhogers. Met armleuningen en zonder armleuningen. Een basis model toiletverhoger verhoogt de zithoogte van een toilet met 100 mm. Door het verhogen van het toilet wordt het gaan zitten en weer opstaan gemakkelijker en veiliger voor de gebruiker.  Ook zijn er toiletverhogers met deksel. Deze verhogen de zitting niet alleen met 100 mm, maar hebben ook openingen voor en achter. Daarmee wordt het gemakkelijker om je billen en geslachtsdeel te vegen zonder op te hoeven staan.

Heb je nog iets meer steun nodig om veilig van het toilet gebruik te kunnen maken, dan is er ook een toiletverhoger met armleuningen. De armleggers bieden extra comfort aan zowel de onderarmen tijdens het toiletbezoek als aan de handen tijdens het gaan zitten en weer opstaan. Ook deze toiletverhoger heeft openingen voor en achter. Deze toiletverhoger met armleuningen en deksel verhoogt de zitting met 85 mm, 125 mm of 165 mm.

Het grote aanbod aan toiletverhogers maakt het vaak moeilijk om tot de goede keuze te komen. De keuze wordt veelal bepaald door de persoonlijke wensen van de gebruiker. Waar de een het prettig vindt om een vrijstaande toiletverhoger te gebruiken, is voor een ander een afneembare toiletverhoger voldoende. Het gaat er uiteindelijk om dat de gebruiker zich veilig voelt.

Lees ook  Wat kun je doen tegen muggen in je huis?

Waar koop je ze?

De meeste toiletverhogers worden geplaatst in plaats van de toiletbril. Vaak kunnen deze toiletverhogers zonder het gebruik van gereedschap aan het toilet gemonteerd worden, bijvoorbeeld door middel van verstelbare klemmen. Toiletverhogers kun je bij een hulpmiddelencentrum kopen, maar ook de bouwmarkt verkoopt ze. En zelfs bol.com biedt ze aan op hun site. 

Verzekering

Je krijgt bij sommige verzekeringen een vergoeding voor een toiletverhoger uit de basisverzekering. Soms kan het uit de  aanvullende verzekering vergoed worden door de zorgverzekeraar. Neem wel altijd eerst contact op met je verzekeraar over de mogelijkheden.

Geef een reactie