Stinkende schoenen? Zo krijg je de geur eruit

Categories SchoonmakenPosted on
stinkende schoenen

De een heeft er vaker last van dan de ander. Zweetvoeten. En vaak zijn het niet alleen de voeten en de sokken die stinken. Ook gympen kunnen behoorlijk stinken. Hoe kom je van die nare luchtjes af in je sneakers? Alles over stinkende schoenen.

Met hygiëne heeft het weinig te maken. Wanneer je in de zomer een paar dagen gesloten schoenen draagt, zullen ze gaan ruiken. Voeten zweten namelijk altijd. Wanneer je dichte schoenen draagt geef je bacteriën meer kans om flink te groeien, wat tot onaangename geurtjes leidt.

stinkende schoenen

Zweetvoeten

Zweetvoeten, ook wel bekend als bromhidrose, is een veelvoorkomend probleem waarbij de voeten een sterke geur produceren als gevolg van overmatig zweten. Het is meestal het resultaat van bacteriën die op de huid van de voeten leven en zich voeden met het zweet. Deze bacteriën produceren afvalproducten die een onaangename geur veroorzaken.

Hoe voorkom je stinkende schoenen?

Wil je gênante geurtjes voorkomen, zorg er dan vooral voor dat je schoenen zo droog mogelijk blijven.

  • Draag je sneakers nooit twee dagen achter elkaar, maar wissel regelmatig van paar.
  • Voelen ze na een dagje werken of paar uurtjes stappen al vochtig? Stop er dan krantenpapier in. Zo wordt het vocht geabsorbeerd.
  • Draag ook altijd sokken in je sneakers. Die zullen het vocht eerst absorberen voor je schoenen de kans krijgen om het zweet op te nemen.

Wat als je schoenen al stinken?

Heb je ondanks alles toch last van onaangename geurtjes? Dan kunnen deze trucjes soelaas bieden.

  • Wasmachine. Stoffen sneakers kun je perfect in de wasmachine stoppen. Stop ze wel in een waszak en was ze op maximaal 30 graden. Op die temperatuur worden bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vieze geur gedood. Bovendien krimpen je schoenen niet op die temperatuur. Was de stof al een beetje vies, dan zien ze er meteen als nieuw uit. Laat de schoenen daarna drogen aan de lucht.
  • Diepvries. Wanneer je sneakers niet in de wasmachine kunnen, kun je altijd de diepvries nog proberen. Bacteriën overleven net zoals in de wasmachine niet bij koude temperaturen. Doe er een plastic zak om en laat ze ten minste een nacht zitten.
  • Theezakjes/koffiepads. Stop koffiepads of theezakjes in je schoenen Koffiepads en theezakjes absorberen het vocht en neutraliseren de geur.
  • Kattenbakvulling of (baking) soda werken volgens hetzelfde principe als de koffiepads. Ze absorberen het vocht en maken komaf met vervelende geuren. Om te vermijden dat je de volgende dag nog korrels terugvindt, stop je de kattenbakvulling of baking soda het in een sok of panty die je daarna in je schoenen steekt. Na een nachtje is de geur verdwenen.
  • Handgel in huis? Doe er twee pompjes van op een papieren zakdoek of stukje keukenrol en veeg daarmee over de binnenkant en zool van je schoenen. Dertig seconden later zijn ze droog en geurvrij.
Lees ook  Tips om sneller klaar te zijn met de afwas

Heb jij ook tips? Mail dan naar info@viadomo.nl

Geef een reactie