Tips om sneller klaar te zijn met de afwas

Categories Huis, SchoonmakenPosted on

Ik ken weinig mensen die afwassen echt leuk vinden. Heb je geen afwasmachine dan is de kans groot dat je ’s avonds na het eten eerst nog moet afwassen. Terwijl je misschien liever met je lief op de bank kruipt. Met deze tips moet dat eerder lukken om sneller klaar te zijn met de afwas.

afwas

Minder servies

Hoe voller de kast, hoe groter de kans dat je meer gaat gebruiken dan je eigenlijk nodig had. Wanneer je een vork hebt gebruikt kun je hem ook afspoelen in plaats van weer een andere te pakken. Dat geldt ook voor servies en glazen natuurlijk.

Stel: Je begint de dag met een kop koffie, thee of een glas water, een paar uur later heb je zin in iets fris, in de namiddag drink je ook nog iets en ’s avonds lust je wel een glaasje frisdrank bij het eten. En voor je het weet gebruikt iedereen in het gezin vier verschillende glazen per dag. Het is niet omdat je twintig glazen in je keukenkastje hebt staan, dat je ze ook allemaal moet gebruiken. Neem niet iedere keer een nieuw glas uit de kast als je dorst hebt, maar gebruik de hele dag door hetzelfde exemplaar, dat je tussendoor uiteraard wél even mag uitspoelen. Vind je dat moeilijk? Zet dan gewoon wat minder glazen of servies in je kast.

afwas

Afspoelen

In plaats van dat ontbijtbord of kommetje met een overschotje havermoutpap gewoon naast de gootsteen te zetten, spoel je alles eerst even af. Op die manier voorkom je dat etensresten de tijd krijgen om aan te koeken waardoor je ’s avonds moet schrobben. Je kunt het natuurlijk ook meteen even afwassen. Kleine moeite.

Lees ook  Tips voor het verwijderen van kaarsvet

Wachttijd. Doe de afwas

Moet je wachten tot je pasta kookt? Of misschien sta je wel te  niksen of met je telefoon te spelen terwijl je vlees langzaam gaart? Gebruik die tijd door ondertussen al een paar schalen en pannen af te wassen. Die hoef je dan later niet meer te doen.

afwas

Efficient koken

Eet je gewoon met je gezin? Zet dan gewoon het eten in de pan op tafel. Dat deden jouw opa en oma vast ook als ze samen aten. Gewoon een juspan op tafel met vlees. Een pan voor de aardappels en een voor de groenten. Of denk je echt dat je oma vroeger alles in luxe serviesgoed deed?

Op die manier beperk je het aantal vuile schalen en pannen. Ga ook niet voor alle ingrediënten die je moet snijden een ander mes gebruiken. Koop gewoon één vlijmscherp exemplaar, en gebruik dat voor alles. Tussendoor natuurlijk wel even afspoelen als je eerst je vlees snijdt en daarna groente.

Kook wat extra

Het kan geen kwaad om een portie te veel klaar te maken. Dat scheelt je de volgende dag aardig wat afwas. Je hoeft overigens niet alles in aparte bakjes te doen. Dek gewoon een schaal af met een bord.

Geef een reactie