Tom Collins. Een cocktail met gin

Categories Alle recepten, Drankjes, Feestdagen, KeukenPosted on
Tom Collins

De Tom Collins is een verfrissende cocktail op basis van gin, citroensap, suikersiroop en sodawater. Het wordt traditioneel geserveerd in een hoog glas en bevat veel ijsblokjes. De cocktail staat bekend om zijn eenvoudige maar smaakvolle combinatie van ingrediënten. 

Tom Collins

De Tom Collins is een verfrissende en licht zure cocktail, ideaal voor warme dagen. Het is een klassieke favoriet en gemakkelijk aan te passen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren door bijvoorbeeld variaties met verschillende soorten gin of toegevoegde kruiden en bitters te proberen.

Wie was Tom Collins?

De oorsprong van de Tom Collins-cocktail gaat terug tot het begin van de 19e eeuw, toen het voor het eerst werd gecreëerd in Limmer’s hotel in Londen door een barman genaamd Collins. Hoewel aanvankelijk jenever de basis was, maakte deze plaats al snel voor Old Tom Gin, wat de cocktail zijn herkenbare naam gaf.

Interessant genoeg heeft de Tom Collins ook banden met een van de vroegst bekende hoaxes. De grappige geschiedenis ontvouwde zich in 1874, toen een artikel in de New York Times verscheen over een zekere Tom Collins die naar verluidt op de vlucht was voor schuldeisers. Hoewel het artikel waarschijnlijk als een satirische opmerking bedoeld was over de talloze oplichters en bedriegers die destijds in New York rondwaarden, greep de cocktailscene van New York dit idee snel aan. Ze begonnen te beweren dat Tom Collins echt bestond en nietsvermoedende mensen beledigde en bespotte, waardoor de naam nog meer betekenis en levendigheid kreeg.

Wat heb je nodig om dit drankje te maken?

 • 60 ml gin
 • 30 ml vers citroensap
 • 15 ml suikersiroop
 • Sodawater
 • IJsblokjes
 • Schijfje citroen en een kersje als garnering
Lees ook  Groene smoothie met avocado en limoen
Tom Collins

Hoe maak je een Tom Collins?

 1. Vul een Collins-glas met ijsblokjes.
 2. Giet de gin, vers citroensap en suikersiroop over het ijs.
 3. Roer voorzichtig om de ingrediënten te mengen.
 4. Vul het glas aan met sodawater tot het bijna vol is.
 5. Roer voorzichtig opnieuw om alles goed te mengen.
 6. Garneer met een schijfje citroen en een kersje.
 7. Serveer met een lange roerstaaf of een rietje.