Verplicht een rookmelder op elke etage van je huis

Categories Huis, OnderhoudPosted on
rookmelder

In alle huizen in Nederland moet op elke verdieping een rookmelder hangen. Tot 1 juli 2022 gold de rookmelderplicht alleen voor nieuwbouw, maar ook alle bestaande huizen moeten er aan geloven. 

Wat is een rookmelder

Een rookmelder is een elektronisch apparaat dat is ontworpen om rook te detecteren en een alarm te activeren om mensen te waarschuwen voor een mogelijk brandgevaar. Het bestaat uit een sensor die reageert op de aanwezigheid van rookdeeltjes in de lucht. Wanneer rook wordt gedetecteerd, produceert de rookmelder een luid geluidssignaal om de aanwezigen in het gebouw te alarmeren, zodat ze tijdig actie kunnen ondernemen om zichzelf in veiligheid te brengen en de brand te bestrijden of te ontvluchten. Rookmelders zijn essentiële veiligheidsapparaten in woningen, bedrijven en andere gebouwen, omdat ze levens kunnen redden door vroegtijdige waarschuwingen voor brand te geven.

Waar moet een rookmelder hangen?

Zorg ervoor dat op elke verdieping van je huis waar een woonkamer, slaapkamer of keuken is, een rookmelder hangt. Zo ontvang je sneller een waarschuwing bij rook of brand. Op zolders of in kelders die je alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.

Plaats een rookmelder aan het plafond van de hal. Kies voor een rookmelder met een levensduur van minstens 10 jaar, verkrijgbaar bij bouwmarkten of online voor ongeveer €16. Deze rookmelders hebben meestal een plakstrip aan de achterkant voor eenvoudige bevestiging, maar kunnen ook met schroeven worden opgehangen.

Lees hier meer over de koolmonoxidemelder

Hoe hang je een rookmelder op?

Het ophangen van een rookmelder is eenvoudig en kan op twee manieren:

  1. Vastschroeven:
    Je kunt de rookmelder stevig vastzetten door deze in het plafond te schroeven. Meestal worden rookmelders geleverd met pluggen en schroeven. Het voordeel is dat rookmelders 10 jaar meegaan, dus één keer monteren betekent 10 jaar lang veiligheid (zorg er wel voor dat je een rookmelder koopt met een batterij die 10 jaar meegaat, en houd je rookmelder schoon en test deze regelmatig).

  2. Met speciale stickers:
    Er bestaan dubbelzijdige stickers die speciaal zijn ontworpen om rookmelders op te hangen. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en egaal is en breng de sticker aan. Bevestig vervolgens de rookmelder aan de sticker en druk stevig aan.

Lees ook  Wat is een kangoeroewoning en wat zijn de voordelen?

Bij het ophangen van de rookmelder:

  • Kies bij voorkeur voor een locatie in de hal of overloop
  • Hang de rookmelder aan het plafond.
  • Zorg ervoor dat er minimaal 50 centimeter afstand is tot een muur of hoek.
  • Houd minimaal 30 centimeter afstand tot een lamp.
  • Vermijd plaatsing in de buurt van ventilatieopeningen of verwarming.

Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?

In kamers met schuine of toelopende plafonds moeten rookmelders worden opgehangen op 90 centimeter vanaf het hoogste punt van het plafond. Als de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogste punt wordt geplaatst, kan de rook mogelijk niet op tijd de sensor bereiken vanwege stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Er zijn drie verschillende veiligheidsniveaus:

  • Voldoende: Plaats rookmelders op elke (woon)verdieping, bij voorkeur in de vluchtroute (meestal de hal, gang en overloop).
  • Beter: Plaats rookmelders ook in alle slaapkamers voor extra bescherming.
  • Best: Voor optimale veiligheid plaats je rookmelders ook in alle andere ruimtes waar brand kan ontstaan.

Wat is een goede rookmelder

Model en LeverancierBatterijduurLevensduurGarantie
Kidde 10Y2910 jaar10 jaar10 jaar
FireAngel ST-622-BNLT10 jaar10 jaar10 jaar
AngelEye ST-AE-620-BNLR10 jaar10 jaar10 jaar
FireAngel SW10-EUT10 jaar10 jaar10 jaar
FireAngel SM-F-1EU10 jaar10 jaar5 jaar
FireAngel WST-630-BNLT10 jaar10 jaar5 jaar
FireAngel ST-622-BNLT10 jaar10 jaar10 jaar
FSM-12110 jaar10 jaar2 jaar
FSM-12410 jaar10 jaar2 jaar
FSM-12310 jaar10 jaar2 jaar
RM21810 jaar10 jaar2 jaar
RM52010 jaar10 jaar2 jaar
RM62010 jaar10 jaar2 jaar
FSM-12710 jaar10 jaar2 jaar
PD-882910 jaar10 jaar2 jaar
Ei65010 jaar10 jaar5 jaar
Ei 650iRF10 jaar10 jaar5 jaar
Ei 650RF10 jaar10 jaar5 jaar
Ei 3016RF10 jaar10 jaar5 jaar
Ei 301610 jaar10 jaar5 jaar
Ei 650i10 jaar10 jaar5 jaar
ASD-10Q10 jaar10 jaar10 jaar
ASD-10QR10 jaar10 jaar5 jaar

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je rookmelder optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Volg deze eenvoudige stappen:

Lees ook  Toiletverhoger. Hoe werkt het en wanneer heb je een nodig?

Schoonmaken. Maak de buitenkant van de rookmelder elke maand stofvrij en schoon met een stofzuiger of een licht vochtig doekje. Hierdoor wordt voorkomen dat stofdeeltjes de sensor verstoren en vals alarm veroorzaken. Een schone rookmelder functioneert ook beter en zorgt voor optimale veiligheid. Als je een hoog plafond hebt, gebruik dan een borstelkop aan het uiteinde van je stofzuigerslang om de rookmelder schoon te maken.

Batterij. Een rookmelder met een 10-jarige batterij biedt de hoogste veiligheid en gemak, omdat je er 10 jaar lang geen omkijken naar hebt. Als je een rookmelder met een batterijduur van 1 jaar hebt, zorg er dan voor dat deze tijdig wordt vervangen. Een handige tip is om dit elk jaar te doen wanneer je de klok terugzet naar de wintertijd. Plak een datumsticker op de rookmelder zodra je de batterij vervangt, zodat je precies weet wanneer de laatste vervanging heeft plaatsgevonden.

Ons advies is om een rookmelder aan te schaffen met een 10-jarige batterij. Hoewel dit initieel iets duurder kan zijn dan een model met vervangbare 1-jarige batterijen, bespaar je op lange termijn kosten voor nieuwe batterijen. Bovendien hebben de meeste rookmelders een maximale levensduur van 10 jaar, wat overeenkomt met de batterijduur. Dus één keer in de 10 jaar de complete rookmelder vervangen is voldoende.

rookmelder

Testen

Test je rookmelder elke maand door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Als je een hoog plafond hebt, gebruik dan een bezemsteel of een paraplu om de testknop in te drukken.

Controleer of je de rookmelder goed kunt horen wanneer het alarm afgaat. De hoorbaarheid kan afnemen door wanden, deuren of grote afstanden. Om te controleren of het geluid overal goed te horen is, test je de rookmelder met gesloten deuren.

Lees ook  Hoe moet je een vetplant stekken?

Je kunt ook een decibel app downloaden op je mobiele telefoon om te controleren of de geluidsfrequentie van de rookmelder voldoende is. De geluidssterkte moet minimaal 75 decibel zijn in alle ruimtes. Als de rookmelder niet overal goed te horen is, raden we aan om koppelbare rookmelders te installeren.

Rook is een sluipmoordenaar

Uit recent praktijkonderzoek blijkt volgens brandweerexpert Elie van Strien dat rookmelders geen overbodige luxe zijn. ,,Veel mensen denken dat slachtoffers overlijden door het vuur. Maar de belangrijkste doodsoorzaak is rook. De rook verspreidt zich razendsnel door een huis. Wie ligt te slapen, wordt overvallen. Daarom is zo’n rookmelder cruciaal. Rook is een sluipmoordenaar.’’

Van de woningbranden in 2018 was de helft van de dodelijke slachtoffers 61 jaar of ouder. Ook bleek ruim de helft niet of nauwelijks zelfredzaam te zijn. De brandweer noemde het ‘verontrustend’ dat bij 43 procent van de dodelijke woningbranden een werkende rookmelder aanwezig was. ,,Het staat vast dat er minder doden vallen als het percentage rookmelders in Nederlandse huizen omhoog gaat’’, zegt Van Strien.