Waarom tuinieren erg goed voor je is

Categories Op naar het voorjaar, Tuin of Balkon, ZomerPosted on
Tuinieren

Wil je gezonder leven. Duik dan je tuin in. En dan bedoelen we niet een betegelde tuin met wat potten maar een echt tuintje waar je met je handen in de grond kunt wroeten. Hier lees je waarom tuinieren erg gezond is. 

Wil je gezonder leven? Twee tot drie uur lichaamsbeweging helpt je dan al goed op weg. Nu kun je naar de sportschool gaan, maar tuinieren is ook hartstikke gezond en ook nog een goed voor je woongenot. . Enkele voordelen op een rij.

Je leeft waarschijnlijk langer

Een Japans onderzoek onderzocht de link tussen de duur van je leven en het hebben van natuur in de buurt van waar je woont. De gewoonten van 3.000 senioren werden onder de loep genomen. Mensen die heel hun leven in de buurt van wat groen doorbrachten, dus op wandelafstand van een tuin, park of ander stuk natuur woonden, leven gemiddeld langer dan mensen die dat niet doen.

Het is goed voor je mentale gezondheid

Ook ons buurland deed onderzoek naar de positieve voordelen van tuinieren. NIVEL, Netherlands Institute for Health Services Research, ontdekte dat tuinieren ervoor kan zorgen dat je minder stress krijgt en je mentale gezondheid over het algemeen verbetert.

tuinieren

Je eet gezonder

Groene vingers en een eigen moestuin? Dat zorgt ervoor dat je verse groenten binnen handbereik hebt en dus ook gezonder eet. Nogal logisch, horen we je al denken. Maar dat is niet alles. De University of Florida bewees dat eerstejaars studenten meer fruit en groenten eten wanneer ze vroeger de handen uit de mouwen staken in de moestuin, of wanneer ze dat nu nog steeds doen.

Lees ook  Droogte in je tuin? Geef je planten niet te vaak water

Vervanger voor fitness

Geen zin om naar een sportschool te gaan om te zweten? Beweeg dan gewoon in je tuin. Zo kan je met drie eenvoudige klusjes heel wat oefeningen vervangen.

1. Onkruid wieden = squats

De geliefde kniebuiging die wonderen doet voor billen en achterwerk is de ideale oefening tijdens het onkruid wieden. Zelfs voor onervaren sporters (of tuiniers) is de squat makkelijk uit te voeren. Een stevige kont en een onkruidvrije tuin, twee vliegen in één klap. Wel kans op spierpijn de volgende dag als je onervaren bent.

2. Snoeien en vegen = biceps curl

Hagen snoeien, zeker boven je hoofd, is perfect om je bovenarmen te trainen. Doe daar nog het intensief opvegen van de restjes bij en je krijgt een volwaardige work-out voor je bovenlichaam. Wie nog geen degelijke snoeisnaar heeft, kiest best voor een lichtgewicht om overbelasting te vermijden.

3. Harken = crunches

Na het grasmaaien het gras bijelkaar harken. Jij doet het graag. Door je buik- en bekkenbodemspieren aan te spannen tijdens typische tuintaakjes als harken, kan je makkelijk werken aan een stevigere buikzone.