De hooikist: slowcooker in een ouderwets jasje

Categories Besparen, KeukentipsPosted on

Slow cooking is letterlijk langzaam koken. Het betekent meestal dat tussen 4 en 8 uur een maaltijd of een onderdeel daarvan wordt bereid. Tegenwoordig zijn er allerlei ingenieuze apparaten voor slow cooking ontwikkeld. Maar het nadeel van die apparaten is wel dat je ze allereerst aan moet schaffen en stroom verbruiken. En wil je er echt weer een elektrisch apparaat bij? Een alternatief: de Hooikist

Slowcooker

Een veel energiezuinigere oplossing die bovendien precies hetzelfde doet is de ouderwetse hooikist. Die zorgt voor heerlijk smakelijk eten, waarbij vitamines en mineralen veel beter blijven behouden dan bij ‘snel koken’ , terwijl er bijna geen stroom voor nodig is.  En het mooie is ook nog eens dat je gewoon weg kunt gaan, terwijl het eten in de hooikist wordt bereid.

De lekkerste Slowcooker recepten

De hooikist of hooimadam

De hooikist is een kist die vroeger werd gebruikt voor mensen die op het land werkten. Zij werkten vaak hard, hadden om energie te behouden veel energie nodig in de vorm van eten, maar op het land is natuurlijk geen gasfornuis. Daarom werd het eten vaak in een hooikist gedaan. Daar werd het niet alleen warm gehouden, het eten kon er ook in worden bereid. Wie in de huidige tijd op de rekening en het milieu wil letten, kan daarom ook heel goed gebruik maken van een hooikist. Het is eigenlijk een heel simpele manier van eten bereiden en dus ook nog eens heel goedkoop.

Hooikist

Hoe werkt een hooikist?

Voor het bereiden van eten in een hooikist is vanzelfsprekend een hooikist nodig. Dit is een kist gebouwd van hout en vaak geïsoleerd met isolatiemateriaal. Daarop komt hooi of stro, maar er kunnen ook oude kranten op worden bevestigd. Wie hooi gebruikt dekt het af met katoenen bekleding. In het deksel moet ook hooi worden bevestigd en dit moet ook weer worden afgedekt met katoen.  In het hooi blijft de warmte behouden van de hete pan die erin wordt gezet. Op die manier worden vlees, groenten, aardappelen, soep of stoofpot heel langzaam gegaard.

Lees ook  7 dingen die je niet weet over de citroen

Hoe gebruik je de hooikist?

Als de kist klaar staat, kun je ermee aan de slag. Neem een goede pan die warmte vasthoudt met een goed sluitend deksel. Dit laatste is cruciaal, want op die manier blijft de warmte in de pan. Bij vlees (zoals draadjesvlees) doe je (op het vuur) wat olie in de pan. Wacht tot de olie heet is een braad het gekruide vlees aan zoals je gewend bent. Als het een mooi kleurtje heeft giet je er zoveel water op dat het onderstaat. Dan verwarm je de pan nog even 5 minuten zodat de pan en de inhoud goed heet zijn.

Pak handschoenen, want de pan is heet – til hem van het vuur en zet hem in de hooikist. Voor het allerbeste resultaat kun je op de bodem van de hooikist een grote fleece deken leggen. Zet de pan erop, wikkel de deken vervolgens om de pan. Leg op dat geheel een donzen kussen als dat er nog op past. Sluit de kist af en het werk is gedaan. Het vlees wordt nu op een heel lage temperatuur gegaard. Zet de pan na een uurtje of 5 weer even op het vuur en laag hem nog weer even door en door heet worden en zet hem dan opnieuw in de hooikist. Na een hele dag is het vlees ´s avonds botermals.

Soep maken in de hooikist

Soep maken, vaak ook een langdurig werkje kan ook heel goed in de hooikist. Maak eerst een mooie bouillon op het vuur van botten of soepvlees en zout of een bouillonblokje. Laat dat aan de kook komen en doe er als je wilt wat prei, ui of andere groenten bij in. Zet de hele pan dan net als bij het vlees in de hooikist die je weer afdekt met een deken en een kussen. Na een dag is er een geweldige bouillon ontstaan die een uitermate goede basis is voor een goede soep. Je kunt de botten uit de soep vissen en dan allerlei groenten toevoegen. Wel weer even aan de kook brengen en dan opnieuw in de hooikist zetten. Afhankelijk van de smaak kan gekozen worden voor knapperige groenten (dan de pan niet te lang in de hooikist laten staan) of soep waarin de groenten helemaal gaar zijn gekookt. In dat laatste geval dan langer laten staan.

Lees ook  Nasi meest populaire rijstgerecht van Nederland

Aardappelen in de hooikist

Wil je je hele maaltijd in een hooikist maken, dan kun je er zelfs aardappelen in koken. Schil daarvoor de aardappelen, breng ze aan de kook en laat ze een paar minuten koken met het deksel op de pan. Zet dan de pan met aardappelen en het water waar je ze mee hebt opgezet in de hooikist. Heb je toevallig ook net de sukadelappen of de sudderlappen in de kist gezet, zet de aardappelen er dan bovenop. Goed inpakken en de kist doet de rest. Het vlees kun je zoals eerder aangegeven halverwege nog even een keertje op het vuur zetten om het weer even helemaal door en door warm te maken. Dan terug in de kist en het kookproces gaat gewoon lekker door. ´s Avonds hoef je het alleen uit de kist te halen en op te scheppen.

Warm houden van gerechten

Gerechten die op het vuur staan branden vaak aan. In een hooikist kan dit niet. Koken in de hooikist is dus ook een uitermate goede manier om gerechten warm te houden. Aardappelen, rijst, pasta of samengestelde gerechten kunnen als ze eenmaal goed door gewarmd zijn gewoon in de kist gezet en dan blijven ze urenlang warm. Ook handig als mensen in etappes eten of als er gasten komen. Het eten is dan al klaar en hoeft alleen nog opgediend te worden. Alle tijd voor de gasten.

Voor wie toch liever een slowcooker heeft:

Wat is een slowcooker?