Spinnen in huis! Hoe jaag je ze weg?

Categories Herfst, Huis, Ongedierte, Tuin of BalkonPosted on

Ben jij ook zo bang voor spinnen? Je bent echt niet de enige. Wist je dat twintig procent van de vrouwen bang is voor spinnen en dat tien procent van de mannen ook doodsangst uitstaat.

Spinnen

In ons land leven ongeveer zeshonderd verschillende spinachtigen, waaronder de teek.  Sommige spinnensoorten houden een winterrust. Er zijn in de winter veel minder insecten en dus is er ook weinig voedsel voor de diertjes. Spinnen die overwinteren spelen hier slim op in door in winterrust te gaan. Ze kruipen weg in hoekjes en gaatjes. Van de eventuele kou hebben ze geen last. 

Welke spinnen leven in Nederland

De grootste spinnensoort die in ons land voorkomt, wordt zo’n zes centimeter groot. Hij leeft onder meer onder ons bed en achter de bank en is razendsnel. Het is de grote huisspin. Het is ook nog eens één van de meest voorkomende spinnensoorten van ons land. In het najaar komen de volwassen mannetjes vaak tevoorschijn. Zij trekken erop uit om op zoek te gaan naar een vrouwtje.

De meest voorkomende zijn:

  • Kruisspin
  • Grote trilspin
  • Gewone huisspin
  • Stalmuursluiper
  • Huisdwergzesoog
  • Zebraspin
  • Gewone grottenspin
  • Koffieboonspin

Een compleet overzicht met alle spinnensoorten in Nederland vind je hier

Welke spinnen zijn giftig?

De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld. Gelukkig komt die niet in Nederland. voor. Welke spinnen bijten dan wel in Nederland? Alle spinnen kunnen bijten. Een beet van een spin in Nederland is in de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt onder andere omdat de gifkaken van de spinnen die in Nederland voorkomen, te klein en niet sterk genoeg om door de huid van een mens te bijten. Het gif komt daardoor niet in je bloed terecht. 

Lees ook  Hydroponie: planten in een glaasje

Spinnen in huis

Ik ken weinig mensen die blij worden van spinnen in huis. Toch is de kans dat dit gaat gebeuren in augustus en september groot. Vaak dalen dan de temperaturen buiten, waardoor de vrouwelijke spinnen een plekje zoeken waar het iets warmer is. Jouw huis is daar zeer geschikt voor vinden ze zelf. In huis zoeken ze een plekje waar ze kunnen paren. Omdat ze daar wel mannetjes voor nodig hebben, komen die ook binnen. De eitjes die na de paring worden gevormd, komen in het voorjaar uit, waarna de spinnen de hele zomer de tijd hebben om te groeien. In de herfst zijn ze vaak volwassen en gaan ze zelf op pad. 

spinnen

Nuttige dieren

Waar zijn spinnen goed voor? Spinnen maken zich nuttig door insecten te eten. Ze maken een web waar muggen in vliegen of ze jagen actief op insecten als zilvervisjes. Niet iedere spin maakt namelijk een web. De huisspin, de grote spin die in de herfst vaak in huis is te zien, is een spinnensoort die actief jaagt op insecten. Hij maakt geen web, maar rent achter zijn prooi aan. Vervolgens springt de spin op zijn prooi en bijt het insect. Het gif dat de spin vervolgens in de prooi spuit werkt verlammend.

Spinnen bestrijden

Merkt je dat er meer spinnen in je huis zitten ? Je kunt u de diertjes het best naar buiten begeleiden. Doodmaken is niet de beste optie, aangezien er dan meer voedsel overblijft voor andere spinnen en er vermoedelijk juist meer spinnen uw woning binnenwandelen. Toch zijn er wel wat trucjes om de spin weg te jagen.

Lees ook  Zelf kweekpotjes maken van kranten

Pepermuntolie

Als spinnen ergens een hekel aan hebben dan is het wel aan pepermuntolie. Je vult een plantenspuit of andere verstuiver met water. Daar meng je ongeveer 20 druppels pepermuntolie doorheen. Daarna moet je je fles even schudden en kun je beginnen met sprayen.

Waar sprayen?

Je kunt enthousiast gaan spuiten. In ieder kiertje, ieder hoekje. Dit simpele trucje moet je wel regelmatig herhalen, want de geur van pepermuntolie blijft niet eindeloos in je huis hangen. Als je het gewenste effect wilt blijven bereiken, hoor je het één tot twee keer per week het stappenplan te herhalen.

Niet sterk genoeg?

Heb je een sterker goedje nodig? Je kunt pepermuntolie ook puur op wattenschijfjes deppen en die op verschillende plaatsen door je huis heen leggen. Ook dan blijft de pepermuntolie niet eeuwig werken. Maar je bent in ieder geval een tijdje van die achtpotige griezels af.