Wie een vochtige badkamer heeft of vochtige keukenkastjes heeft ze vast wel eens gezien: zilvervisjes. Het zilvervisje is een klein beestje. De naam verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben die het lichaam bedekken. Zilvervisjes worden ongeveer een centimeter lang en komen in vooral voor in vochtige ruimtes.
Zilvervisjes
Kenmerkend voor de kruipende insecten zijn drie staartachtige draden en twee lange antennes. Ook zijn de beestjes allebei actief in het donker. Als je ’s avonds plotseling het licht aandoet, kun je ze als een klein slangetje zien wegschieten. Ze maken een wiebelende beweging. Daarom worden ze wel vergeleken met “visjes”. Veel mensen denken dat die beestjes die je boeken opvreten ook zilvervisjes zijn. Ze lijken er wel op, maar dat zijn papiervisjes. Zilvervisjes zijn voornamelijk actief in huizen met een vochtprobleem. Ze eten schimmel.
Waarom heb je zilvervisjes in huis?
Zilvervisjes kruipen van huis naar huis en van kamer naar kamer door kleine kieren en gaten in muren en plafonds. Ze leven op vochtige, warme plekken en leven daarom graag in nieuwbouwhuizen. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk de hemel voor deze kleine beestjes. Ze kunnen namelijk jaren genieten van het vocht uit het het beton en hout dat gebruikt is bij de bouw van de huizen. Je komt ze vaak tegen op warme, vochtige plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer, zolder en kelder.
Zijn ze gevaarlijk?
Gevaarlijk zijn ze niet. Zilvervisjes kunnen niet steken of bijten. De kans dat ze ziektes overbrengen is ook erg gering. Het komt wel voor dat mensen allergische klachten ontwikkelen als er zilvervisjes in huis zitten. Deze mensen kunnen benauwd worden en huiduitslag ontwikkelen. Dit kan ook komen omdat het in huis al te warm te vochtig is. Want een te vochtig huis is natuurlijk niet gezond.
Hoe bestrijden?
Zilvervisjes eten ook dode insecten en schimmels. En al ben je nog zo hygiënisch, hun eten valt altijd wel ergens te halen. Voor je het weet heb je te maken met een ware plaag die moeilijk uit te roeien is. Overdag houden ze zich vaak verscholen, maar ’s nachts komen ze tevoorschijn. Wat te doen? Heb je ontzettend veel zilvervisjes dan kun je het beste professionele ongediertebestrijders inschakelen.
Wil je ze zelf bestrijden dan kun je deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes proberen.
- Zilvervisjes houden niet van citroen en lavendel. Meng citroensap met een paar druppels lavendelolie en water en spray dit vervolgens op de plekken waar veel zilvervisjes zitten. De beestjes zullen deze plekken in het vervolg nu hoogstwaarschijnlijk mijden vanwege de geur.
- Een kaneelstokje of schaaltje met kruidnagels wil ook nog wel eens helpen. En het verjagen van is niet het enige voordeel, de sterke geur zou ook het reukvermogen van de zilvervisjes aantasten, waardoor zij geen eten en partner meer kunnen vinden. Echt zin om te blijven hebben ze dus niet.
- Je kunt zilvervisjes vangen door ze met lokvoer in een plastic zak te lokken. Snijdt hiervoor een aardappel of een banaan halfdoor en leg deze in een open plastic zak die je eenvoudig kunt sluiten. Ze zullen van de aardappel gaan eten en je kunt ze eenvoudig verwijderen uit je huis.
- Ze hebben een hekel aan de sterke geur van laurier.
- Ze kunnen niet tegen peper. Ze eten het op, maar overleven het niet.
- Zilvervisjes gedijen goed in duistere en vochtige omgevingen. Als u deze insecten wilt aantrekken, is het raadzaam om ze naar een plek te lokken die aan hun voorkeuren voldoet. Een effectieve methode is het oprollen van een oude krant, het bevestigen van de uiteinden met elastiekjes, en vervolgens de krant vochtig te maken. Plaats de vochtige krant op een locatie waar vaak zilvervisjes verschijnen, en hoogstwaarschijnlijk zult u binnen een dag al aanzienlijk wat zilvervisjes in de krant aantreffen.
Hoe voorkomen
Je maakt het de beestjes moeilijk door je huis goed te ventileren: daarmee zorg je dat het huis niet te vochtig wordt.
- Bij een luchtvochtigheid van boven de 50% en een temperatuur boven de 22 graden gedijt de zilvervis het best. Het is dus belangrijk om je huis goed te ventileren en koel te houden.
- Stofzuig alle kieren en naden goed om eventuele eitjes van de zilvervis te verwijderen. Dicht daarna de kieren af met kit.
Welke dieren eten zilvervisjes
Spinnen eten zilvervisjes.
Wat doe je met gevangen zilvervisjes
Er bestaan diverse methoden om zilvervisjes te lokken, maar wat te doen als uw val vol zit met deze insecten? Voor zowel de aardappel- als de krantenval is het advies om deze met de gevangen zilvervisjes buiten in de afvalcontainer te deponeren. Zorg ervoor dat de val goed is afgesloten om te voorkomen dat de zilvervisjes weer ontsnappen. In het geval van de val met het glazen potje is weggooien niet zo eenvoudig, aangezien glas moet worden gerecycled. Schud daarom de zilvervisjes uit het potje in bijvoorbeeld een plastic zakje en werp dit vervolgens in de afvalcontainer. Het lege glazen potje kan daarna worden gedeponeerd in de glasbak.