Chicken tenders zijn dunne, langwerpige stukjes kipfilet die gepaneerd en gefrituurd of gebakken zijn. Ze zijn populair als snack of als onderdeel van een maaltijd en hebben een sappige en malse textuur.
Chicken tenders maken
Een chicken tender is gefrituurde kip, in een krokant korstje. Wil je die crunch en dat goudbruine kleurtje uit een airfryer toveren in plaats van uit de hete olie, dan moet je een truc toepassen. Die truc heet cornflakes. Chickentenders worden vaak geserveerd met verschillende dipsauzen, zoals honing-mosterd, of barbecuesaus
Welke ingrediënten heb je nodig?
Benodigdheden voor 4 personen:
- 450 gram kipfilet
- 2 eieren
- 120 gram cornflakes
- 1 theelepel gemalen korianderpoeder (mag je ook weglaten als je niet van koriander houdt)
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- Een snufje cayennepeper ( lees hier wat een snufje is)
- Zout en peper
- Olijfoliespray
Hoe maak je chicken tenders?
- Verwarm de airfryer voor op 190 graden Celsius.
- Maal de cornflakes grof in een keukenmachine (of doe ze in een zak en rol er met een deegroller overheen). Schep de grove kruimels in een diep bord. Voeg gemalen koriander, uienpoeder, knoflookpoeder en cayennepeper toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng goed.
- Klop in een ander diep bord de eieren los.
- Snijd de kipfilets in lange repen (meestal krijg je er vier of vijf uit één kipfilet). Haal de kiprepen door het losgeklopte ei en daarna door de cornflakesmengeling. Druk stevig aan. Herhaal dit proces voor een extra dikke korst indien gewenst.
- Plaats de gepaneerde kipreepjes naast elkaar in de airfryer (niet te veel tegelijk) en spray er lichtjes olijfolie overheen. Bak ze gedurende 5 minuten, draai ze vervolgens om, spray ze opnieuw in met olijfolie en bak de andere zijde nog eens 5 minuten. Zodra ze warm uit de airfryer komen, bestrooi ze onmiddellijk met een snufje zeezout.