Dahlia planten in je tuin. Hoe doe je dat?

Categories Op naar het voorjaar, Tuin of Balkon, ZomerPosted on

De dahlia is in veel verschillende kleuren, hoogtes en vormen te krijgen. Niet echt een gemakkelijke klus dus om een bloem uit te zoeken voor in jouw tuin, of pot. Maar hoe kun je de Dahlia planten.

Tuinstijl

De dahlia leent zich voor alle tuinstijlen. Van landelijk tot romantisch en van exotisch tot natuurlijk. Kleine exemplaren worden niet groter dan 50 centimeter. Deze bloem is ideaal voor op je terras of balkon. Grote exemplaren kun je beter in je border zetten. Ze kunnen namelijk tussen de 150 tot 200 centimeter hoog worden. Ideaal voor je tuin. Wat minder praktisch op je balkonnetje.

dahlia planten

Hoe plant je een dahlia in je tuin?

 • Een dahlia plant je pas eind april, begin mei in je tuin, op je balkon of op je terras. De kans dat je plant dan beschadigd raakt door nachtvorst is dan minimaal.
 • De bloem is gek op de zon. Zet ze daarom op een zonnige plek.
 • Een dahliabol plant je ondiep. Er mag maar een paar centimeter grond op komen.
 • Gooi meteen organische meststoffen in het gat en meng dit met de grond.
 • Doe de bol in de grond en doe er een laagje grond overheen.
 • Is de grond erg droog, doe er dan meteen wat water bij.
 • Heb je gekozen voor een hoge variant? Zet er dan meteen plantensteunen bij.
dahlia planten

Hoe plant je een Dahlia in een pot of bak?

 • Om te beginnen. Hoe hoger de knollen, hoe groter de pot of bak moet zijn
 • Leg eerst een drainagelaag in je pot. Dit kun je doen met scherven van bloempotten of met hydrokorrels op de afvoergaten
 • Doe dan een laag potgrond in je pot of bak
 • Leg de knol op de grond en dek het af met een klein laagje modder
Lees ook  Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten

Wanneer bloeit de Dahlia

Dahli’as bloeien in de zomer en dan maandenlang. Ze beginnen ongeveer in juni met bloeien en dat gaat door tot de eerste nachtvorst. Knip je steeds de uitgebloeide bloemen eruit en verwen je ze eens met extra voeding en water dan zal je dahlia je rijkelijk belonen met bloemen.

dahlia planten

Uitgebloeid

Zijn je dahlia’s uitgebloeid en heeft de plant zaaddoosjes gevormd? Verzamel dan het zaad van de bloemen. Volgend jaar kun je ze zaaien. Hier kun je lezen hoe je dat doet

Is de Dahlia winterhard

Dahlia’s zijn over het algemeen niet winterhard in koude klimaten. Ze zijn afkomstig uit warmere gebieden en gedijen het beste in zones met milde winters. In strengere klimaten waar de temperaturen onder het vriespunt dalen, moeten dahlia’s worden beschermd tegen vorst om te overleven.

Er zijn echter enkele methoden die je kunt proberen om dahlia’s te beschermen en ze de winter te laten overleven:

 1. Uitgraven en opslaan: Graaf de dahlia’s op voordat de eerste vorst arriveert. Snijd de stelen tot ongeveer 15 cm boven de knol af en schud voorzichtig de overtollige grond van de knollen. Laat ze vervolgens een paar dagen drogen in een koele, goed geventileerde ruimte. Bewaar de knollen in een koele, vorstvrije ruimte, zoals een kelder, waar de temperatuur tussen de 5-10 °C ligt. Zorg ervoor dat de knollen goed geventileerd en droog zijn tijdens de opslagperiode.
 2. Beschermende mulchlaag: In mildere klimaten kun je ervoor kiezen om de dahlia’s in de grond te laten en ze te beschermen met een dikke laag organisch mulchmateriaal, zoals stro of bladeren. Bedek de planten volledig met de mulch om ze te beschermen tegen de kou. Het is echter belangrijk om te weten dat deze methode minder betrouwbaar is en niet geschikt is voor gebieden met strenge vorst.
 3. Kassen of koude frames: Als je een kas of koude frame hebt, kun je overwegen om daar je dahlia’s te verplaatsen voor de winter. Deze beschermende structuren bieden een warmere omgeving en beschermen de planten tegen vorst. Zorg ervoor dat de kas of koude frame goed geventileerd is om schimmelvorming te voorkomen.
Lees ook  Hortensia’s snoeien: hoe en wanneer moet dit gebeuren?

Het is ook mogelijk om winterharde dahlia-variëteiten te vinden die beter bestand zijn tegen koude temperaturen. Deze variëteiten zijn echter minder gangbaar en vereisen mogelijk nog steeds enige bescherming in strenge winters.

Houd er rekening mee dat het succes van het overwinteren van dahlia’s kan variëren, afhankelijk van je specifieke klimaat en lokale omstandigheden. Het is raadzaam om advies in te winnen bij ervaren tuinders in jouw regio om te bepalen welke methoden het beste werken voor het overwinteren van dahlia’s in jouw specifieke omgeving.