Op elk boerenerf hebben ze vroeger wel gestaan. De boerensering. De heerlijk ruikende heester staat symbool voor huiselijk geluk. De Sering is een bloemsoort die bekend staat om zijn geurige en kleurrijke bloemen. Het behoort tot het geslacht Syringa en er zijn verschillende soorten en kleuren seringen beschikbaar.
Sering in je tuin
De sering wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en parken vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en geur. Het is ook populair als snijbloem vanwege de lange houdbaarheid van de bloemen in een vaas. De struiken groeien in de meeste tuinen goed. Ze staan het liefst wel op een beetje beschutte plaats. Maar het belangrijkste is dat de struik voldoende zon krijgt. Voor een goeie bloei heeft hij toch zeker 6 uren per dag zon nodig. Zorg ook dat de heester voldoende ruimte heeft. Staat de struik te dicht op andere plaatsen dan zullen er alleen bloemen in de toppen komen. Seringen houden niet van natte voeten. Zorg dat ze in humusrijke grond staan. Mest stimuleert de groei en bloei. Je kunt de sering het beste in het voorjaar wat mest geven.
De Syringa vulgaris is de meest voorkomende sering in Nederland. Zonder snoeien kan deze soort wel tot 5 meter hoog groeien. Er zijn prachtige variëteiten verkrijgbaar, zoals de donkerpaarse ‘Andenken an Ludwig Späth’ en de iets lichtere paarse ‘Michel Buchner’. Als je liever een witte sering wilt, dan is de Syringa vulgaris ‘Madame Lemoine’ een mooie keuze. Deze sering bloeit met talrijke witte pluimen en zal je tuin zeker verfraaien.
Sering snoeien
Wie een sering zijn gang laat gaan, herkent de struik na een paar jaar niet meer. Lange dunne staken kunnen meters hoog de lucht in steken en de heester bloeit slecht. Een goede manier om meer bloemen in de sering te krijgen, is dus goed en op tijd snoeien. Bovendien kan door niet op tijd te snoeien de onderkant kaal worden. Enkele tips.
- Snoei direct na de bloei de uitgebloeide bloemen weg, anders gaat de energie naar zaadvorming in plaats van het maken van nieuwe knoppen.
- Knip na de bloei alleen de top uit de sering met een fijne snoeischaar, zodat de struik compact blijft.
- Snoei wilde scheuten uit de stam direct weg, omdat die ook energie weghalen.
Snoei de sering daarom ieder jaar net na de bloei. Knip ongeveer 20 procent van de takken weg. De oudste dikke takken verwijder je ook. Knip ze weg tot een hoogte van 30 centimeter. De jonge scheuten laat je staan. Let er wel op dat je sering zijn vorm behoudt.
Is je sering zwaar verwaarloosd? Gun hem dan een nieuwe kans. Pas een verjongingssnoei toe door alle takken tot 30 centimeter terug te snoeien. Daarna moet je wel geduld hebben, want je sering zal zeker drie jaar niet bloeien, maar als je het bijhoudt heb je daarna een fantastische heester.
Bloemen verwijderen
Is je struik uitgebloeid dan ziet het er wat troosteloos uit. Je kunt de uitgebloeide bloemen verwijderen, maar wees wel voorzichtig. Knip alleen de stengel weg waarop de tros zit. Seringen bloeien op tweejarig hout en de bloemen voor volgend jaar zijn al in de maak. Knip je teveel dan verwijder je de bloemen van volgend jaar.
Wat als je weinig bloemen hebt
- Krijgt je sering voldoende zon? Seringen hebben dagelijks minimaal zes uren zon nodig
- Slecht gesnoeid. Na de bloei moet je snoeien. Ze zeggen niets voor niets Snoeien doet bloeien. Pak niet alle takken tegelijk aan. Denk om de bloeiknoppen voor volgend jaar
- Verplanten. Verplanten vindt de sering niet altijd leuk. Na het verplanten zal de sering vooral energie steken in zijn herstel. Er worden dan geen nieuwe bloemknoppen ontwikkeld. In het ergste geval heb je drie jaar geen bloemen
- Droogte. Hitte en droogte. De sering houdt er niet zo van. Breng daarom rondom de voet van de struik een goede laag mulch aan die de wortels tegen de hitte en de droogte beschermt. Geef hem in de zomer ook altijd wat extra water
- Voeding is erg belangrijk voor een plant, maar veel mest kan ook resulteren in een slechte bloei. Door te veel stikstof worden vooral de bladeren gestimuleerd, maar blijven de bloemen achter. Gebruik sowieso geen gazonmest. Daar zit veel teveel stikstof in
Seringen kun je ook in een vaas zetten. Hier lees je hoe je ze mooi houden