Hoe duur moet een cadeau zijn bij bruiloft of babyshower?

Categories NieuwsPosted on

Vrijgezellenfeesten, bruiloften, een babyshower en kinderfeestjes. We feesten er wat af. Maar hoe zeg je tactvol af als je geen geld, tijd of zin hebt? 

Richtlijnen

Er zijn wel richtlijnen voor wat men in Nederland over het algemeen geeft op een bruiloft. 20 tot 40 euro voor kennissen en collega’s. 30 tot 50 euro voor familie en vrienden en tot 150 euro voor naaste familie en beste vrienden. Maar zo’n bedrag hangt van allerlei zaken af. Ga na hoe belangrijk iemand voor je is en hoeveel tijd, geld en energie je in het evenement stopt op een andere manier. Niet ieder feestje wordt in de buurt gehouden. Zo ben ik zelf wel eens uitgenodigd door een kennis om op haar bruiloft te komen in Spanje. Hartstikke leuk natuurlijk maar heb je dat er wel voor over? Ik had voor dit feestje namelijk een vliegticket, overnachting en nieuwe outfit nodig? Ik heb haar vriendelijk bedankt en gezegd dat ik dolgraag was gekomen als het in Nederland was geweest, maar dat mijn bankrekening een reisje naar Spanje op dat moment niet toeliet.

Afzeggen

Mensen mogen niet verwachten dat je komt, maar afzeggen ligt gevoelig als het gaat om een belangrijke gebeurtenis als een huwelijk; zeker als je dicht bij de persoon staat die je heeft uitgenodigd.” Gelukkig bestaat er zoiets als tactvol afzeggen. Dat begint met snel reageren.

Ook als je nog niet weet of je er wel of niet bij kunt zijn. Laat weten of je komt, zeg dat je er later op terugkomt of dat je er niet bij bent. Hoe socialer en aardiger je bent, hoe moeilijker dat laatste is, want je weet dat iemand het op prijs stelt als je komt en je die persoon dus gaat teleurstellen. Hoewel je gewoon kunt zeggen dat je al iets hebt op die datum, zeggen veel mensen daarom toch eerst ja om vervolgens met een smoes af te zeggen. Daarmee wordt het alleen maar moeilijker.

Lees ook  Scrubben! Hoe maak je je eigen bodyscrub?

Als je afzeggen met de echte reden – geen geld, geen tijd, geen zin – te pijnlijk vindt, zorg dan in elk geval voor een redelijk klinkende smoes die dicht bij de waarheid ligt. Eerlijkheid wordt het meest gewaardeerd, zolang je het tactisch brengt.

babyshower

Wat zijn de regels?

Bellen

Bellen is belangrijk. Zeker als je op het laatste moment afzegt moet je je stem even laten horen. Dat is wel zo persoonlijk. Zelfs als je net knallende ruzie met je partner hebt gehad en je niet huilend op een feestje wil aankomen: bel dan even om te zeggen dat er thuis iets is gebeurd waardoor je niet kunt komen. Dat je het wel uitlegt. Maak vervolgens ook snel een afspraak om uit te leggen wat er aan de hand was.

Persoonlijk

Word je per kaart uitgenodigd, dan hoeft er overigens niet per se een telefoon aan te pas te komen. De etiquette is: zoals je wordt uitgenodigd, hoor je ook te antwoorden, tenzij anders aangegeven in de uitnodiging. ,,Er zijn zelfs uitnodigingen waarop je ‘ja’ of ‘nee’ kunt aankruisen. Al zul je bij een goede vriend toch even persoonlijk en heel aardig moeten toelichten dat je die bruiloft in het buitenland niet kunt betalen, hoe graag je er ook voor hem wil zijn.

Wat geef je cadeau?

Ga je wel, dan stuit je op de onvermijdelijke vraag: wat geef je aan het vieren van andermans feest uit? Uit een kleine rondvraag onder collega’s en vrienden blijkt dat er geen pasklare antwoorden zijn: de een voelt zich verplicht mee te doen aan een groepscadeau à 70 euro voor de bruiloft van een gemeenschappelijke vriendin. Terwijl het vrijgezellenfeest ook al dik 300 euro heeft gekost. De ander stopt een kraslot en een briefje van 20 euro voor de bruiloft van een vriend in een envelop en vindt dat, samen met het gevraagde fröbelwerk meer dan genoeg. Het gaat om de intentie, nietwaar? Maar toch kun je je knap lullig voelen als je op een babyshower aankomt met een aankleedkussen van de Hema en de rest manden vol slabbetjes, boeken, knuffels en luiers cadeau doet.

Lees ook  Vijf tips zodat je nooit meer je ontbijt zult overslaan

Wat je aan zulke zaken uitgeeft, kan niemand voor je bepalen. Een geldbedrag of groot cadeau is volgens Van Leggelo dan ook niet nodig. Jij hoeft de drankjes van die avond niet af te betalen met je envelop. Iets persoonlijks is ook een optie. Een mooie brief of ingelijste foto’s zijn niet in geld uit te drukken en zo laat je zien dat je veel tijd en energie aan iemand hebt besteed.

Maar wat als een bruidspaar expliciet om geld vraagt? Moet je dan niet toch een duit in de enveloppe doen? Volgens de klassieke etiquette is het not done om geld te vragen, maar het wordt vaak gedaan. Geef waar je je goed bij voelt en wat je kunt missen. Niet iedereen kan of wil hetzelfde uitgeven.

Vrijgezellenfeest

Dat laatste is vaak merkbaar op een vrijgezellenfeest: je wordt uitgenodigd voor een dag met hightea, bodypainten, bungeejumpen, eten, drinken en uitgaan, met daarbij meteen de rekening – reken op zo’n 100 euro. Na afloop gevraagd worden nog even 40 euro te storten kan natuurlijk echt niet, dus je moet het bedrag wel vooraf horen. Door alleen een totaalbedrag voor de hele dag te noemen, zet je mensen wel voor het blok. Als je zoiets organiseert, kun je beter meerdere kleine activiteiten organiseren en één grote, zoals een diner of uitgaan. Dan kunnen mensen aanhaken bij het onderdeel waar ze tijd en geld voor hebben. Wordt die mogelijkheid niet geboden, dan kun je ook met goed fatsoen aan de organisator voorstellen alleen ’s avonds te komen.