Katten op een diervriendelijke manier uit de tuin verjagen

Categories Tuin of BalkonPosted on
katten

Niemand vindt het prettig om kattenpoep in de tuin te hebben, en het kan behoorlijk vervelend worden, vooral als de kat niet van jou is. Veel mensen ervaren overlast door katten doordat ze hun het lawaai van katten en het graven dat katten in de tuin kunnen doen. Het is een uitdaging om poeslief te verjagen en te voorkomen dat ze erin komen, maar er zijn zeker diervriendelijke methoden die je kunt uitproberen.

Planten tegen katten

Zet meer planten in de tuin, aangezien katten de voorkeur geven aan kale en droge plekken voor hun behoeften. Dit kan worden voorkomen door op deze locaties meer planten te plaatsen, waardoor het voor katten onmogelijk wordt om hun ontlasting te begraven. Het is bijzonder effectief om planten te kiezen met een geur die ze ontmoedigt. Bijvoorbeeld, wijnruit, een keukenkruid, verspreidt een onaangename geur waardoor ze spontaan wegblijven.

Citroengeur is ook niet geliefd bij katten. Probeer citroenverbena aan te planten om te zien of dit helpt. Andere opties zijn ooievaarsbek, vuurwerkplant, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, goudsbloemen en lavendel.

Daarnaast zullen stekelige planten ervoor zorgen dat katten uw tuin mijden. Ze lopen bijvoorbeeld niet graag langs hagen zoals vuurdoorn of vaste planten zoals kogeldistel.

Bodembedekkers tegen katten

Planten vormen uitstekende bodembedekkers voor je tuin. Het is altijd verstandig om meer planten in je tuin te plaatsen, waardoor katten minder ruimte hebben om hun behoeften te doen. Kies bij voorkeur voor planten waar ze een afkeer van hebben:

  • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
  • Vuurwerkplant (Dictamnus)
  • Citroengeranium (Pelargonium graveolen
  • Citroentijm (Thymus citriodorus)
  • Citroenmelisse (Melissa officinalis)
  • Citroenverbena (Aloysia triphylla)
  • Wijnruit (Ruta graveolens)
  • Stekelige mei- en vuurdoorn

Hoewel de geur van een enkele plant mogelijk niet voldoende is om ze af te schrikken, dragen veel planten in combinatie met hun bodembedekkende eigenschappen zeker bij aan het weren van katten.

Lees ook  Voorkom bevriezing. Hoe moet je je buitenkraan afsluiten?
ooievaarsbek
Ooievaarsbek

Cacaodoppen als afschrikmiddel voor katten

Door de geur en structuur vermijden katten cacaodoppen zorgvuldig. Bovendien voorkomen ze ook de groei van onkruid en het verschijnen van slakken in de tuin. Ze geven de voorkeur aan kale, onbegroeide grond. Als je de grond bedekt met een bodembedekker zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, voelt dat niet prettig aan hun pootjes! Mocht je merken dat er na verloop van tijd weer katten in je tuin komen dan is het tijd voor een nieuwe laag. Hoewel het een kostbare bodembedekker is, kan het zeker effectief zijn voor kleine open plekken die anders als kattenbak worden gebruikt.

Bescherm je moestuin tegen katten

In plaats van de grond te bedekken met natuurlijke bodembedekkers of planten, wil je soms juist de grond open laten zodat er iets kan groeien. Dit is vooral relevant voor een moestuin of een moestuinbak, maar het kan natuurlijk ook van toepassing zijn op je borders. Je kunt een raster of frame maken met bamboestokken. Neem enkele stokken met een lengte die over je (moes)tuin past en knoop andere stokken kruislings vast op ongeveer 25 à 30 cm aftand. Voeg als laatste een diagonale stok toe voor extra stevigheid, en plaats dit frame ongeveer 15 cm boven de grond.

Op die manier moeten katten er niet gemakkelijk vanaf de zijkant onderdoor kunnen komen, vooral bij een moestuinbak of een border met een hogere rand werkt dit goed. Het ziet er ook nog eens decoratief uit! Een alternatieve methode is om satéprikkers met de punt naar beneden of kleine bamboestokken kriskras schuin in de aarde te steken. Omdat ze erg lenig zijn, moet je veel prikkers plaatsen en af en toe controleren of alles nog stevig staat. Als je tuin eenmaal goed begroeid is, zijn de stokjes niet meer nodig.

Lees ook  Wat doen muggen overdag? En waarom 's nachts actief?

Gaas in je tuin

Wil je liever niet tegen satéstokjes aankijken en ook geen extra planten op lege plekken zetten? Dan kun je ook ondiep ingegraven kippengaas proberen. Dat zie je niet, maar het voorkomt dat katten kunnen graven. Hierdoor zullen ze die plek waarschijnlijk overslaan om hun ontlasting te doen, omdat ze er niet van houden als ze hun uitwerpselen niet kunnen begraven.

Gebruik geuren waar katten een hekel aan hebben

  • Citrusgeuren, zoals sinaasappel- of citroenschillen, kunnen onaangenaam zijn voor katten. Plaats bijvoorbeeld schillen in de tuin.
  • Koffiedik verspreiden. Poezen hebben de neiging om te graven, maar als ze dit doen op een plek waar koffiedik is verspreid, blijft dit aan hun pootjes kleven. Dit ervaren ze als onaangenaam, omdat het schoonlikken hiervan voor de kat erg vervelend en vies is. Koffiedrab of koffieprut werkt dus vooral effectief tegen katten op plekken waar ze daadwerkelijk graven! Een bijkomend voordeel is dat koffiedik gunstig is voor je tuin en planten, dus het is hoe dan ook een goed idee om dit af en toe in je tuin te strooien. Het is echter belangrijk op te merken dat de ervaringen met koffiedik wisselend zijn, en niet iedereen behaalt dezelfde resultaten in de strijd tegen katten.

Uit de tuin houden

Maak uw tuin zo mogelijk bij voorbaat onbegaanbaar. Bevestig bijvoorbeeld gaas onderin de haag of (schuin) bovenop de schutting zodat katten er moeilijker langs kunnen. Doe dit echter wel op een manier dat ze niet het risico lopen erin vast komen te zitten. Of wel de tuin in kunnen, maar niet meer uit.

katten

Katten afschrikken met ultrasoon geluid

Veel dieren kunnen geluidsfrequenties waarnemen die voor mensen onhoorbaar zijn, en dit geldt ook voor katten. Daarom is het effectief om ultrasoon geluid, dat een frequentie van meer dan 20.000 Hz heeft, te gebruiken om katten uit je tuin te weren. Dit kan worden bereikt met een ultrasoon apparaat dat speciaal is ontworpen om katten af te weren. Deze apparaten zijn uitgerust met een bewegingssensor die bij detectie van beweging een zeer hoogfrequent piepsignaal activeert. Voor een kat is dit geluid onaangenaam maar onschadelijk, waardoor de kat wordt afgeschrikt.

Lees ook  Waarom tuinieren erg goed voor je is

Kattenschrik korrels

Als je ondanks alle eerder genoemde suggesties nog steeds overlast hebt van katten in je tuin, is er een andere methode om ze te verjagen: kattenschrik strooikorrels. Deze korrels, gemaakt van weerbestendige klei, hebben een onaangename geur voor katten. De geuren zijn afkomstig van plantenextracten en zijn veilig voor andere dieren en de planten in je tuin. Verspreid de kattenschrik korrels op verschillende plaatsen in je tuin, vooral op de routes die katten vaak nemen. Het kost de kat wat tijd om het verband te leggen tussen de onaangename geur en de plek, maar uiteindelijk zal de kat herkennen dat de geur specifiek op die plek aanwezig is en er liever niet meer komen. Let op: katten met niesziekte hebben een verminderd reukvermogen, waardoor de korrels mogelijk minder effectief zijn voor hen.