Kun je oliebollen bakken in een airfryer

Categories Feestdagen, Oud&NieuwPosted on
oliebollen bakken

Onlosmakelijk verbonden met oud en nieuws zijn oliebollen. Hoewel het mogelijk is om ze te kopen bij de bakker, kraam of supermarkt, gaat er niets boven zelfgemaakte oliebollen. Afgezien van het traditionele frituren, kun je ook oliebollen bakken in de airfryer. Maar behouden ze dan dezelfde knapperigheid en zijn er wellicht andere voordelen te ontdekken?

Frituurpan of airfryer

De voorbereiding van oliebollen in de frituurpan of in de airfryer bakken is hetzelfde. Beide varianten maken gebruik van dezelfde basisingrediënten, waaronder bloem, melk, gist, suiker en zout. Sommige recepten voegen ook ei of bier toe om de gisting te verbeteren. Het beslag moet rijzen, en naar wens kunnen rozijnen of gekonfijte vruchten worden toegevoegd. Tot dusver verloopt het bakproces grotendeels op dezelfde wijze.

Recept voor glutenvrije oliebollen

Verschil oliebol en airfryerbol

Het grote verschil met de traditionele bereidingswijze is het gebruik van olie. In de airfryer worden de bollen namelijk niet gefrituurd, maar gebakken, en dit gebeurt met slechts een kleine hoeveelheid olie. Om de bollen een mooie kleur en knapperigheid te geven, kun je ze licht invetten met zonnebloemolie of een bakspray gebruiken. Als je de bakspray gebruikt, spray dan vooraf de bak in waar je de bollen plaatst. Als je olie gebruikt, vet dan de bol lichtjes in. Net als in de frituurpan moeten de ‘airbollen’, zoals ze ook wel genoemd worden, na ongeveer 4 tot 5 minuten worden omgekeerd om ze een gelijkmatig bruine kleur te geven.

De mooiste bollen maak je met een ijsboltang. Om te voorkomen dat het beslag aan de tang blijft plakken, kun je de tang af en toe voor het scheppen door de olie halen. Om de oliebollen nog knapperiger te maken, kun je ze – voordat je ze in de airfryer doet – door (poeder)suiker rollen. Of je ze nu in de frituurpan of in de airfryer bereidt, doe er niet te veel tegelijk in. In de frituurpan loop je het risico dat ze aan elkaar plakken, en in de airfryer kan het gebeuren dat ze niet gelijkmatig garen.

Lees ook  Ingelegde citroen. Zo maak je het
oliebollen bakken

Voordelen oliebollen bakken in de airfryer

Het bakken van oliebollen in de airfryer biedt verschillende voordelen:

  1. Minder olie: Een van de meest opvallende voordelen is dat je minder olie verbruikt. In de airfryer hebben oliebollen slechts een kleine hoeveelheid olie nodig om een knapperige buitenkant te krijgen.
  2. Gezondere optie: Doordat er minder olie wordt gebruikt, kan het bakken van oliebollen in de airfryer als een gezondere bereidingswijze worden beschouwd. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen of bewuster met hun voeding willen omgaan.
  3. Minder geur: Het gebruik van de airfryer kan leiden tot minder stank in je huis in vergelijking met frituren. Omdat de airfryer een gesloten systeem is, blijven geuren meer gevangen, waardoor de omgeving minder doordrenkt raakt met de geur van olie.
  4. Eenvoudige schoonmaken: Airfryers zijn over het algemeen gemakkelijk te bedienen en schoon te maken. Ze vereisen minder handelingen dan traditionele frituurpannen en kunnen eenvoudig worden gereinigd na gebruik.
  5. Snellere bereiding: Het bakken van oliebollen in de airfryer kan over het algemeen sneller gaan dan traditioneel frituren. Airfryers hebben vaak een kortere opwarmtijd en kunnen efficiënt en gelijkmatig bakken.

Recept voor kwarkbollen met banaan