Panna cotta in een glaasje, een feestelijk recept

Categories Feestdagen, Kerst, Pasen, Toetje, VerjaardagPosted on
panna cotta

Panna Cotta vind ik een van de feestrecepten die je eens geprobeerd moet hebben. Of het nu is met kerst is, een verjaardag of gewoon als geweldige afsluiting van diner. Maar eigenlijk wil je dit heerlijke Italiaans dessert op elk moment van de dag kunnen eten.

Panna cotta kan worden geserveerd met verschillende soorten sauzen en toppings, zoals vers fruit, coulis, karamel, chocoladesaus, of noten. Dit maakt het een veelzijdig dessert dat je kunt aanpassen aan je smaak en de gelegenheid. Wij geven je het recept van panna cotta met frambozen. Dit is genoeg voor vier personen

Wat heb je nodig?

 • 250 ml slagroom
 • 250 ml kwark
 • 75 gram suiker
 • Een vanillestokje
 • 4 blaadjes gelatine

Voor de gelei

 • 300 gram frambozen ( diepvries mag ook)
 • 100 gram suiker
 • Vier blaadjes gelatine
 • Twee eetlepels water

Voor de garnering

 • Verse frambozen
 • Wat blauwe bessen
 • Wat verse bramen
panna cotta

Hoe maak je panna cotta

Doe de slagroom met de suiker in een pannetje en roer alles tot de suiker opgelost is.

Doe dan vier blaadjes gelatine in een bakje koud water. Door de gelatine eerst te laten weken, kun je klontjes in je gerecht voorkomen. Als je gelatine direct aan hete vloeistof zou toevoegen, zou het moeilijk kunnen oplossen en kunnen er klontjes ontstaan, wat de textuur van het dessert kan beïnvloeden.

Snijd het vanillestokje open.

 1. Leg het vanillestokje op een schoon en stabiel oppervlak, zoals een snijplank.

 2. Gebruik een scherp mes, zoals een klein schilmesje of een scherp keukenmes.

 3. Plaats het mes aan het ene uiteinde van het vanillestokje.

 4. Snijd het vanillestokje in de lengte open door voorzichtig met het mes langs de bovenkant van het stokje te snijden, waarbij je het stokje doormidden snijdt zonder het volledig te splitsen.

 5. Houd het vanillestokje vast aan beide uiteinden en open het als een boek, waarbij de zaadjes in het midden zichtbaar worden.

 6. Gebruik de punt van het mes om de zaadjes uit het vanillestokje te schrapen. De zaadjes zijn het meest smaakvolle deel van de vanille en kunnen worden toegevoegd aan je recept.

Lees ook  Marsepeinballetjes voor een gezellige sinterklaasavond

Voeg het merg van het vanillestokje toe aan je room. Schep daarna de kwark erdoorheen.

Pak dan je kleine glaasjes en giet er wat van het roommengsel in. Wil je het scheef? Dan zet je je glaasjes leunend op de rand in een ovenschaal. Je kunt straks ook laagjes maken. Laat alles twee uren opstijven in de koelkast

De saus

Verwarm de frambozen in een pannetje en voeg er 100 gram suiker aan toe en twee eetlepels water. Laat dit zachtjes koken tot er een sausje ontstaat. Je kunt je framboosjes ook fijnmaken als je dat prettig vindt. Dan week je weer vier gelatineblaadjes in koud water. De gelatine gaat bij je frambozensaus.

Haal de panna cotta uit de koelkast en giet het frambozenmengsel over de panna cotta. Laat alles daarna een nachtje opstijven in de koelkast. Voor je ze op tafel zet, garneer je het met wat bessen, frambozen en bramen.