Zelfgemaakte pesto zonder kaas

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on
pesto

In pesto zit vaak Parmezaanse kaas maar wat als je niet van kaas houdt of als je vegan bent? Gelukkig kun je ook gewoon vegan pesto maken zonder kaas. Hier heb je ons recept.

Wat is pesto?

Pesto is een smaakvolle Italiaanse saus of smeersel die traditioneel wordt gemaakt van enkele eenvoudige ingrediënten, zoals verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie en zout. Deze ingrediënten worden gemengd tot een smeuïge, groene saus met een karakteristieke smaak die zowel hartig als aromatisch is.

Waarom eten sommige mensen geen kaas

Sommige mensen vertonen een afkeer van kaas, zelfs zonder een specifieke traumatische ervaring met kaas. Deze afkeer heeft een wetenschappelijke verklaring en is niet altijd gebaseerd op negatieve kaasgerelateerde gebeurtenissen.

Een van de redenen waarom bepaalde mensen kaas vermijden, is de geur ervan. Tijdens de kaasproductie ondergaat melk een behandeling met toegevoegde schimmels en bacteriën, wat resulteert in fermentatie. Dit proces geeft de kaas een sterke, soms als rottend ervaren geur. Volgens Harold McGee, een schrijver en voedselwetenschapper, hebben mensen door de jaren heen geleerd om voedsel met een dergelijke geur te vermijden, omdat het geassocieerd wordt met bederf en vaak als onveilig wordt beschouwd om te eten.

Bovendien geldt voor kaas, net als bij koriander, dat persoonlijke genetische factoren een rol kunnen spelen in de acceptatie ervan. Deze genetische variatie kan invloed hebben op hoe mensen de smaak en geur van kaas waarnemen, wat verklaart waarom sommigen er een afkeer van hebben.

Wat heb je nodig voor pesto zonder kaas

  • 50 gram basilicum. Ik gebruik vaak verse, maar het kan ook prima uit de vriezer gehaald worden
  • 50 gram pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Wat zout
  • Een teentje knoflook
Lees ook  Kwarkbollen met banaan. Lekker met Oud & Nieuw
vegan pesto

Pijnboompiten

Heb je geen pijnboompitten in huis, dan kun je ze ook vervangen voor cashewnoten, amandelen of zonnebloempitten

Hoe maak je vegan pesto zonder kaas?

Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Je doet alle ingrediënten in de blender of in een foodprocessor, zet hem aan en klaar!

Geef een reactie