Pijn in je mond door verse ananas. Hoe kan dat?

verse ananas

Verse ananas zit vol vitamines en is dus erg gezond, maar sommige mensen krijgen last van hun mond als ze verse ananas eten. De tong en het verhemelte begint dan te prikken en in sommige gevallen op te zwellen. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Bromelaïne

Na het eten van verse ananas kan je tong behoorlijk prikken en je gehemelte rauw aanvoelen. Dat heeft niets te maken met de rijpheid van de ananas of een mogelijke allergie. Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk verse ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte, dat ook uit eiwitten bestaat, snel ruw en pijnlijk aan.

verse ananas

Stam

Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne. Om dit vervelende gevoel iets minder te maken, kun je het best zoveel mogelijk vruchtvlees rond de steel weghalen, wat het middelste gedeelte van de ananas is. Hitte breekt de stof af dus als je ananas bakt of grilt, heb je er ook geen last van. Bromelaïne kan prikken maar is verder wel heel gezond. Het enzym is een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt heel vaak gebruikt in supplementen tegen ziektes. Je kan ook altijd even gewoon op de tanden bijten want je tong en gehemelte herstellen heel snel. Voor je het weet is het prikkend en rauwe gevoel verdwenen.

Recepten met ananas

Lees ook  Alternatieven voor de sportschool - 5 tips!