Populaire kookboeken van bekende Nederlanders

Over de populariteit van kookboeken valt niet te twisten. Culinaire uitgeverijen draaien overuren en de vraag naar gastronomische titels blijft stijgen. Naast ouderen vinden ook jongeren koken steeds leuker. En daar horen boeken bij.

Menig bekende Nederlander waagt zich de afgelopen tijd aan het schrijven van een kookboek, soms met ghostwriter, soms zelf. Voor BN-ers die niet zelf schrijven kan het laten uitgeven van een boek gericht zijn op commerciële doeleinden, meer aandacht, publiciteit, realiseren van meer boekingen, meer inkomsten. Het idee om een kookboek te schrijven ontstond bij YouTube-fenomeen Nick Toet tijdens een brainstorm met zijn manager zo lezen we op de site van Omroep West. ,,Aan het begin van dit jaar vroeg mijn manager wat ik wilde doen dit jaar. Ik vond het wel lachen om een kookboek te maken. Ik wilde voor mijzelf gewoon een vet kookboek hebben. Toen zijn wij dat proces ingegaan en twee weken later zat één van de grootste culinaire uitgevers van Nederland in mijn mailbox. Alsof het zo had moeten zijn’, legt Toet uit. De boeken van de bekende Nederlanders gaan in ieder geval als warme broodjes over de toonbank.

Populaire kookboeken van bekende Nederlanders

Eten met Nick

Eten met Nick van YouTube-fenomeen Nick Toet staat vol makkelijke recepten en tips en tricks waarmee zelfs jij kunt leren koken. Van de meest fluffy American pancakes tot superturboshoarma en van een Broodje Beschuitstuitah en Boeuf Bourguignon tot aan Haagse worstenbroodjes. Of misschien maak je liever afgestudeerde slagroomsoesjes, en mama’s tomatensoep. Dat is een greep uit het eerste kookboek van YouTube-kok Nick Toet (35) uit Voorburg. Het kookboek heeft 65 recepten. ,,Het zijn heel diverse gerechten. Het boek heeft onder andere een hoofdstuk met gerechten die mijn moeder vroeger maakte, een hoofdstuk met visgerechten en een hoofdstuk met studentengerechten. Dat zijn eigenlijk allemaal gerechten die je eet als je lam bent’, vertelt Toet grijnzend. Het hoofdstuk met Indische gerechten is Toets favoriete hoofdstuk. ‘Het lekkerste gerecht is, denk ik, de ”cashewrijst”, dat is echt de moeite waard.’ “Eten met Nick“, van de populaire YouTuber Nick Toet, kreeg de meeste stemmen en won daarmee de publieksprijs van 2022 van de Food and Friends kookboek van het Jaar-verkiezing 2022.

Lees ook  Bavette van de barbecue

Je kunt het boek hier bestellen bij Bol.com

Donnie’s kookboek

,,Dit boek is voor de hardwerkende studenten. Voor de mensen van vlees en centen. Voor de vegetarische mensen die groen koken en voor de spacers die van het groen roken. Het is een ratatouille aan gerechten. Het is een snelle hap van roti tot salade tot patat. Het is voor ieder wat wils. Het is geschikt voor ieder moment”, zo laat Donald Scloszkie, beter bekend als Donnie, Maradonnie of De Fenomeen weten. Hij begon zijn carrière als kok, maar rapt sinds jonge leeftijd. En natuurlijk kreeg ook hij zijn eigen kookboek.

Meer weten of gelijk kopen bij bol.com 

Moeten, mogen & uitsloven – Paul de Leeuw

Vader Paul de Leeuw en oudste zoon Kas zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Paul kookt op gevoel, terwijl Kas af en toe doorslaat in zijn precisie. Erg verschillende koks dus. Ook is er een duidelijke generatiekloof, waarbij Paul zijn recepturen uit boeken en kranten haalt, terwijl Kas zijn culinaire informatie vooral vindt op het internet en duizenden YouTube-video’s bekijkt. Daarnaast halen vader en zoon herinneringen op over opgroeien, feestdagen en vakanties, maar bovenal over eten.

Bestel hier je boek

Vega met Shane 

Shane Kluivert is inderdaad de zoon van oud-voetballer Patrick Kluivert. Shane (geboren in 2007) voetbalt zelf in de jeugdopleiding van FC Barcelona, is vlogger en een liefhebber van lekker en gezond eten.  In Vega met Shane deelt hij 40 vega recepten, waarmee hij je stap voor stap de lekkerste vegetarische gerechten leert maken. Want lekker en gezond, dat kan af en toe ook zeker zonder vlees of vis. Vega is het vervolg op ‘Koken met Shane’ 

Lees ook  Hoe maak je bloemkoolrijst?

Hier kun je het boek kopen

Als ik het niet kan, kun jij het ook! – Sara Kroos

Niet een nieuw boek, maar als je van Sara Kroos houdt leuk om te hebben. Cabaretier Sara Kroos vertelt in dit boek op humoristische wijze en vooral enorm eerlijk over haar jarenlange strijd met de kilo’s. Verhalen over de liefde voor eten en over zoete troost worden afgewisseld met verhalen over honderd mislukte diëten en nog meer mislukte tips. En helaas voor een vrouw die wil afvallen, is Sara’s hobby niet sporten, maar taart bakken. Patissier Francis van Arkel zorgde voor de heerlijke taartrecepten in dit boek.

Meer over dit boek

Ongezouten Zuiderhoek – Olga Zuiderhoek

Olga Zuiderhoek (1946) is een Nederlandse actrice uit Assen. Het meest bekend is Olga Zuiderwijk misschien nog wel van haar talloze rollen in televisieseries en films. Zo speelde ze op televisie in onder meer In voor- en tegenspoed, We zijn weer thuis en Otje. Op het witte doek was ze te zien in Turks FruitAbelMinoes, Süskind en het recente April, May & June. Het grote publiek kent haar ongetwijfeld van haar rollen in Penoza en Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Op een dag kreeg Olga’s vriend van zijn arts het dringende advies voortaan zoutarm te eten. Olga stond geschrokken voor het fornuis. Beiden waren liefhebbers van pittig en zout. Wat nu? Natuurlijk, Olga leerde met dit nieuwe regime te koken, maar bleef zich een beginner voelen. Omdat zij van steeds meer mensen om zich heen hoorde dat ook zij de zoutpot moesten laten staan, besloot ze samen met Ingrid Harms dit boek te maken, op smaak gebracht met tekeningen van Peter van Straaten. Naast de beginnersrecepten van Olga bevat Ongezouten Zuiderhoek interviews met zoutdeskundigen, recepten van sympathiserende kookexperts, en een aantal wetenswaardigheden over die grote boosdoener, zout.

Lees ook  Recept gezonde tonijnsalade

Het lekkerste van Guus en Dick – Guus Meeuwis

Met Het lekkerste van Guus en Dick slaan popster Guus Meeuwis en sterrenchef Dick Middelweerd de handen ineen. Ze werkten al samen voor het succesvolle pop-uprestaurant Gustaaf, en delen in dit nieuwe kookboek hun favoriete recepten met jou. Het lekkerste van Guus en Dick bevat de makkelijke maar heerlijke recepten van Guus Meeuwis en de wat moeilijkere recepten van Dick Middelweerd, waarmee je kunt koken als een chef en echt indruk kunt maken. Beide mannen zijn gek op mayonaise en wijden in dit kookboek dan ook een heel hoofdstuk aan hun favoriete mayonaiserecepten. Maar ook recepten voor salades en soep, vis- en vleesgerechten en sauzen en snacks komen aan bod.

Ook schreef dit duo het boek Het jaar van Guus en Dick

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk is naast de dochter van Matthijs van Nieuwkerk presentatrice, foodjournalist en moeder van Frenkie. Ze schreef vijf boeken: